oldalak

2019. december 29., vasárnap

Tvameva - EGYEDÜL TE VAGY!

Tvameva Mata Cha Pita Tvameva
Tvameva Bandhush-Cha Sakha Tvameva
Tvameva Vidyaa Dravinam Tvameva
Tvameva Sarvam Mama Deva Deva

Egyedül Te vagy az anyám és az apám,
Egyedül Te vagy a rokonaim és barátaim,
Egyedül Te vagy a tudásom és a gazdagságom,
Egyedül Te vagy a mindenem, ó Istenek Istene!

2019. december 26., csütörtök

A test és vér szerinti kapcsolatok

A hétköznapi ember azt gondolja, hogy ez a világ, a családja és a munkája az ő felelőssége, de a szellemi ember tudja, hogy a szülők, a gyermekek, a családi kapcsolatok, az üzleti világ és minden más Isten felelőssége. Mindazon által tudja, hogy mindenkinek segítenie kell a világ jobbá tételében szeretettel és szolgálattal, amelyet az ösztönös vér szerinti kapcsolatok késztetnek és működtetnek.

Paramahansa Yogananda

Belső GPS - intuitív irányítás

Az Isten belső, intuitív irányítása által vezetett élet csak akkor lehet sikeres, egészséges és teljes, ha a tevékenységben a bölcsesség és a boldogság kiegyensúlyozott.

Paramahamsa Yogananda

KÖSZÖNÖM! - Isten, Család, Társadalom, Élő Teremtmények, Bolygó

Kiknek kellene köszönetet mondanunk? - Ha írnom kellene egy listát, sosem lenne vége. Azonban megpróbálom öt kategóriába besorolni: ISTEN, CSALÁD, TÁRSADALOM (a felmenőink, a tudósok, a földművelők és állattenyésztők, azok, akik a civilizációt fejlesztették), MINDEN ÉLŐ TEREMTMÉNY és a BOLYGÓ.
( Paramahamsa Prajnanananda )


Fotó: Sántha Daniela
Shree Manorama Golok Tirth Nandgaon, Kesua, Rajasthan

2019. december 25., szerda

Minden szentnek van múltja és minden bűnözőnek van jövője



Minden cselekedetünk legyen meditáció! Minden mozdulatunk legyen meditáció! A meditációhoz - mikor Isten-tudatosságban élünk - nincs szükség se időre, se helyre, se térre. Jegyezzétek meg, a meditáció az, amikor túlmegyünk az időn és a helyen. Ez azt jelenti, hogy nem kell az időre és a helyre gondolnod 24 órán keresztül. Tegnap arról volt szó a Brahma sūtra-ban, hogy egészen a halálodig. Egészen a halálodig. Van egy történet. Egy szent ember... egy szent ember ment koldulni. Amikor koldulni ment, különböző emberek házánál kéregetett és volt egy hölgy, akinek rossz hírneve volt. Amikor ment koldulni, ez a hölgy is adott alamizsnát és akkor megkérdezte tőle, hogy miféle szent ember vagy? Te szent ember vagy? Ő nem felelt semmit. Minden nap, minden nap, minden nap ugyanaz a kérdés, de nincs válasz. Szent ember vagy? Ő csendesen élt. Elérkezett a végső búcsú napja. A szent ember magához hívta a nőt és azt mondta: Nézd, én egy szent ember vagyok. A végső búcsú napján volt ez. Azt is elmondta, hogy "el fogom hagyni a testemet". A hölgy megkérdezte: Miért nem válaszoltad meg ezt hamarabb? Mondhattad volna: Igen, én egy szent ember vagyok. Azt válaszolta: Hogyan mondhatnám magamról, hogy szent ember vagyok, mikor az utolsó lélekzetig minden lehetőség fennáll, hogy hibázzak? Van egy angol közmondás: Minden szentnek van múltja és minden bűnözőnek van jövője. Minden szentnek van múltja és minden bűnözőnek van jövője. A jelentése annak, hogy minden bűnözőnek jövője van, az az, hogy minden lehetősége megvan a fejlődéshez. A jelentése annak, hogy minden szentnek múltja van, az az, hogy a múltja gyönyörű. Tudjuk. De ki tudja a következő pillanatot? Ki tudja, mit hoz a következő pillanat?

2019. október 1., kedd

FÜGGŐEN KELETKEZÉS

A függően keletkezés azt jelenti, ha ez van, akkor az keletkezik: mivel ez megszületik, annak is meg kell születnie.

A tudatlanság következtében a képezés, a képezés következtében a tudatosság, a tudatosság következtében a név és forma, a név és forma következtében a hat érzékelési terület, a hat érzékelési terület következtében az érintkezés, az érintkezés következtében az érzékelés, az érzékelés következtében a vágy, a vágy következtében a ragaszkodás, a ragaszkodás következtében a létesülés, a létesülés következtében a születés, a születés következtében az öregedés és halál, szomorúság, kín, szenvedés, fájdalom és nyugtalanság születik meg.

A sok szenvedés így alakul ki.

Ha a tudatlanság megszűnik, a képezés megszűnik, a képezés megszűnésével a tudatosság megszűnik, a név és forma megszűnésével a hat érzékelési terület megszűnik, a hat érzékelési terület megszűnésével az érintkezés megszűnik, az érintkezés megszűnésével az érzékelés megszűnik, az érzékelés megszűnésével a vágy megszűnik, a vágy megszűnésével a ragaszkodás megszűnik, a létesülés megszűnésével a születés megszűnik, a születés megszűnésével az öregedés és a halál, szomorúság, kín, szenvedés, fájdalom, nyugtalanság megszűnik, és így a sok szenvedés mind megszűnik. A Bhagavan így nyilatkoztatta ki a függően keletkezést.

2019. szeptember 30., hétfő

NE DŐLJ BE A DÍCSÉRETNEK!

Nágárdzsuna így int bennünket Levél egy jóbaráthoz című írásában: „Te, aki ismered a világot, fogadd egykedvűen a nyolc világi szelet – a nyereséget és veszteséget, örömöt és fájdalmat, hírnevet és szégyent, dicséretet és szidalmat.”

2019. június 27., csütörtök

ÁJTATOSSÁG JELES EDÉNYE

A misztikusnak először a formák szintjén kell betöltenie feladatát, s csak ezután húzódhatik vissza a formák világából. Ha mohón ráveti magát a misztikus ösvényre, a káosz és nem a fény világába kerül. Aki természetétől fogva a misztikus ösvény követésére hajlik, annak ellenszenves a formák fegyelme, s túl nagy a kísértés, hogy a formák szintjén feladja az élettel való küzdelmet, s mielőtt arra megérett volna, felsőbb szintekre húzódjék vissza. A forma – edény, amely mindaddig körülveszi a folyékony tudatot, míg az meg nem szilárdul annyira, hogy ne tudjon szétfolyni többé. Ha túlságosan korán széttörjük az edényt, a tudat a formátlanba hull, ahogyan az agyag is szétesik, ha korán vesszük le róla az öntőformát. Ha egy misztikusnál szétesésre utaló jelek lépnek fel, tudjuk, hogy túlságosan korán törte szét az öntőformát, s hogy vissza kell térnie az anyag fegyelméhez, míg a forma világát el nem sajátítja.

2019. május 30., csütörtök

A spirituális fejlődés jelei - MEZŐSI ANNA - HIMALÁJAI JÓGA TRADÍCIÓ



Mi jelentheti azt, hogy a spirituális fejlődésben jó irányba indultam el?
  • Kérdezd meg a párodat, boldogabb-e veled? Ha spirituálisan fejlődök, akkor stabilabbá válik a személyiségem. Sokkal kevésbé függök mások véleményétől, de a személyiségemet fejlesztő kritikai észrevételeket figyelembe veszem.
  • Az önazonulásom változik - azaz nem az apró, mások általi kritikákkal azonosulok, hanem a személyiségnek egy sokkal mélyebb részével.
  • Ahogy szellemileg fejlődök, énemnek olyan részei is valóságossá válnak és kiteljesednek, amelyeket azelőtt nem érzékeltem élőnek (elkezdem tapasztalni a prána-testemet, érzékelem, hogyan áramlanak és bukkannak fel a gondolataim...)
  • Egyre növekszik bennem a nyugalom és a belső csend (áthaladok a kis- és nagy akadályokon: kis akadályok a hibáim, nagy akadályok az elért eredményeim.
A felszabadulás hat lépése:

  1. Az általános jelenlétem a Létezésben Boldog és Nyugodt.
  2. Megjelenik a kontroll az érzelmi állapotok felett.
  3. Az elme természetes hajlandósága a pozitív irányba forduláshoz.
  4. Képesség a nehéz vagy kellemetlen dolgok elviselésére.
  5. A mélységesen szerény alázat kimunkálása.
  6. Nemkötődés.

2019. február 26., kedd

SZÓ ÁLTALI TEREMTÉS

A szó az a hangzás, mely kifejezésre juttatja az elgondolást. Amikor egy elgondolást a fizikai-feletti síkon kell megteremteni, akkor annak szó-kifejeződését ismételhetjük, és olyan rezgéseket hozhatunk létre, amelyek felkészítik az elmét az elgondolás megvalósítására. Ez a Mantra és a dzsapa alapelve. Ismételgetjük az Isten nevét, és a tudatban keletkező rezgések előkészítik az Isteni megvalósítását. Ugyanezt az elképzelést fejezi ki a Biblia: „Akkor ezt mondta Isten: Legyen világosság, és lett világosság.” Ez az a szó általi teremtés.

2019. január 11., péntek

KÖTELEZŐ HATÁRÁTLÉPÉS - PUSZTA FORMALITÁS

Különös, hogy éppen a határokat átlépve, a határtalanságba beleszédülve tapasztalja azt az ember, hogy közeledik önmagához. Paradox módon a szétesés veszélyétől ilyenkor, ahelyett hogy elgyengülne, egyre összeszedettebbé válik.