oldalak

2021. december 31., péntek

ÉDES SZAVAK

A kíméletlen szavak kegyetlen gyilkosai az életre szóló barátságoknak és az otthonok harmóniájának. Örökre száműzd a barátságtalan szavakat ajkadról, és védd meg otthonodat a bajoktól. Az őszinte, édes szavak nektárt jelentenek a szomjas lelkeknek. Mindenütt keresettek. Az édes szavak boldogságot teremtenek barátoknál, ellenségeknél, egyházakban, üzleti irodákban és mindenütt. Az emberek boldogan fellélegeznek, ha egy mogorva ember elhagyja a helységet, és örülnek, ha egy kedves hangú, őszinte barát jelenik meg.
 
#YOGANANDA

 

2021. december 30., csütörtök

ÉDESSÉG-GYÓGYSZER

Ha a szeretetlenség vagy a nyűgösség gyomorrontásától szenvedsz, idd meg az édesség gyógyszerét. Ha elhatározod, hogy változtatni akarsz, kezdd azzal, hogy őszinte, kedves szavakat mondasz azoknak, akikkel szemben igazságtalanul durva voltál. Először is légy udvarias a közvetlen hozzátartozóiddal. Ha ezt meg tudod tenni, akkor szokásod szerint kedves leszel minden emberrel. A boldogság alapja a megértés és a kedves szavak oltárán van.

 

#YOGANANDA


 

2021. december 29., szerda

PRO-VOKÁCIÓ

 

Ahhoz, hogy kedvesek legyünk, nem szükséges mindenben egyetérteni. Ha nem értünk egyet, mindig maradjunk nyugodtak és udvariasak. Emberi gyengeség dühöngeni és szidni, de isteni erő, ha kordában tartod indulataid és beszéded gyeplőjét. Bármi is provokáljon, viselkedjetek! Nyugodt hallgatással, vagy őszinte kedves szavakkal mutasd meg, hogy kedvességed erősebb, mint a másik csúfsága. Megbocsátásod szelíd fénye előtt ellenségeid összes összegyűlt gyűlölete el fog olvadni.
 
#YOGANANDA

2021. december 28., kedd

ÉRZELMI TŰZBOGARAK

 

Ahogy az erdőtüzek felbecsülhetetlen veszteséget okoznak az országnak, úgy az érzelmi tűzbogarak azáltal, hogy felgyújtják több millió intelligens ember boldogságát, felbecsülhetetlen veszteséget okoznak a kreatív gondolkodásnak, és az emberi ideg-energia nagy pazarlását okozzák.
 
#YOGANANDA

2021. december 27., hétfő

PERZSEL

 

Az érzelmi rohamban használt kegyetlen szavak olyanok, mint a tűzvész, amely szétterjed a barátság erdejében, és felperzseli az udvarias bánásmód és a megértő gondolatok minden zöld növényét. Az izgalomtól megrészegült és a harag rabszolgaságához szokott emberek érzelmi tűzfészek, akik a legkisebb provokációra meggyújtják a haragos szavak gyufáját, és felgyújtják a lelkek belső békéjét.
 
#YOGANANDA

2021. december 26., vasárnap

SZAB + AD = SZABAD

 

"Ne ítélkezzetek, hogy fölöttetek se ítélkezzenek! Amilyen ítélettel ti ítélkeztek, olyannal fognak majd fölöttetek is ítélkezni. Amilyen mértékkel ti mértek, olyannal fognak majd nektek is visszamérni." (Biblia: Mt 7.1-2) A saját lelki otthonodból is bőven van mit eltávolítani. Ne engedd át magad gonosz beszédnek a mások életében lévő mentális szennyeződésekről, hanem foglalkozz önmagaddal, és szabadítsd meg saját életedet a gyengeségektől. Csendben gyógyítsd ki magad a kritizálás vágyából, és ha már te magad megszabadultál az ítélkezéstől és a pletykáktól, taníts meg másokat is jobbá válni együttérző szíved és jó példád által.
 
#YOGANANDA

2021. december 25., szombat

HOGY ÍZLIK?

 

Ha legközelebb kísértésbe esel - hogy mások erkölcsi és szellemi gonoszságáról beszélj - azonnal kezdj el hangosan beszélni a saját szellemi és erkölcsi gonoszságodról, csak öt percig, és nézd meg, hogyan ízlik az neked. Ha nem szeretsz a saját hibáidról beszélni, ha fájdalmat okoz neked, akkor bizonyára még jobban fog fájni, ha más emberekről mondasz rosszindulatú és káros dolgokat. Neveld magadat és családod minden tagját arra, hogy tartózkodj attól, hogy másokról beszélj. Azzal, hogy nyilvánosságra hozod valakinek a gyengeségét, nem segítesz neki. Ehelyett vagy haragra gerjeszted, vagy elkedvetleníted, és megszégyeníted őt, és talán örökre felhagy a jóra való törekvéssel. Amikor egy embertől elveszed a méltóságérzetét azzal, hogy nyíltan becsméreled, kétségbeesetté teszed.
 
#YOGANANDA

2021. december 24., péntek

NE!

 

Az egyéni boldogságod nagymértékben függ attól, hogy megvéded-e magad és családod a pletykálkodás gonosz következményeitől. Ne láss rosszat, ne beszélj rosszat, ne hallj rosszat, ne gondolj rosszra, ne érezz rosszat. A legtöbb ember órákig képes másokról beszélni, és a pletyka hatásától úgy megszédül, mint a bódító, mérgező bor átmeneti hatásától. Nem furcsa, hogy az emberek simán, örömmel és maró kritikával képesek órákig beszélni mások hibáiról, de a saját hibáikra való utalást egyáltalán nem bírják elviselni?
 
#YOGANANDA

2021. december 23., csütörtök

HÍGÍTOD?

 

Aki bármilyen módon hátrányos helyzetűnek született, annak keményen ellen kell állnia az önsajnálatban való fetrengés kísértésének. Ha sajnáltatjuk magunkat, azzal az önmagunk legyőzésére való belső erőnket hígítjuk fel.
#YOGANANDA

2021. december 21., kedd

NEVESS RAJTA!

Amikor Mr. Sorrow (szomorúság) jön, ne adj neki erőt azzal, hogy elismered a jelenlétét. Ha a könnyeid nektárjával táplálod, akkor maradni fog. Hamarosan szétárad az egész hálószobádban. Abban a pillanatban, amikor megérkezik, nevess rajta - ezzel megcsalod az örömét. Aztán rúgd hasba. Alkalmazd akaratodat ököllel, végtagokkal és könyökkel, és dobd ki őt teljesen életed teréből. Így fizikai és metafizikai győzelmet is aratsz a szomorúság felett.
#YOGANANDA

 

2021. december 20., hétfő

ÁLDÁS

Ne tedd a boldogtalanságot krónikus szokásoddá, mert boldogtalannak lenni nem kellemes, viszont áldás magadnak és másoknak is, ha boldog vagy. Könnyű ezüstös mosolyt viselni az arcodon vagy édes boldogságot árasztani a hangodon keresztül. Akkor miért lennél mogorva és miért hintenéd szét magad körül a boldogtalanságot? Soha nem késő tanulni. Csak olyan öreg vagy, mint a krónikus gondolataid, és annyira vagy fiatal, mint amilyennek most érzed magad, a korod ellenére is.
 
#YOGANANDA

 

2021. december 19., vasárnap

HÁT EZ VICCC!

Ne viccelődj túl sokat. A viccelődés hamis ösztönző. Nem az igazi boldogságból fakad, és nem is ad igazi boldogságot. Ha sokat viccelődsz, az elme nyugtalanná és felszínessé válik, s így nem fogsz tudni meditálni.

 

#YOGANANDA 


 

2021. december 18., szombat

MIÉRT?

Ne tölts túl sok időt viccelődéssel. Én magam is szeretek nevetni, de a humorérzékemet kordában tartom. Ha komoly vagyok, senki sem tud nevetésre csábítani. Légy boldog és vidám belül - komoly, de mindig vidám. Miért tékozolnád el lelki érzékenységedet haszontalan szavakkal? Ha már megtöltötted tudatod tejes kannáját a béke tejével, tartsd csordultig tele töltve; ne üss lyukakat bele tréfálkozással és üres beszéddel.
 
#YOGANANDA

 

2021. december 17., péntek

FELTÉTEL NÉLKÜL

 

Amikor az egót nem zavarja a bánat vagy a hamis boldogság, az emberek a harmadik állapotban találják magukat: a közönyben vagy az unalomban. Megkérdezel egy közönybe merült embert: "Szomorú vagy?". "Ó, nem!" - válaszolja. Aztán megkérdezed tőle: "Boldog vagy?". "Ó, nem" - húzza el a száját. "Nos, akkor..." - kérdezed - "...mi a bajod?". "Ó," kiáltja, "...csak unatkozom." Sok ember lelkiállapota ilyen. A bánat, a hamis boldogság és a közöny e változékony állapotain túl a passzív mentális béke semleges állapota húzódik. Ez negatív, rövid ideig tartó természetű, az előbb említett három állapot utóhatása és átmeneti nyugalma.
 
E négy tudatállapoton túl van a Boldogság feltétel nélküli, mindig új állapota, amelyet csak a meditációban érezhetünk.
 
#YOGANANDA

2021. december 16., csütörtök

SZIÁMI

 

Valahányszor egy személytől megtagadják az egészség vagy az öröm iránti vágyat, bánat jön, és megváltoztatja az arcát. A "Mosoly Hercegét" a "Bánat Királya" elűzi, aki megkínozza az izmokat és eltorzítja az arckifejezést.

Amikor egy személy vágya beteljesül, átmenetileg "boldog". A bánat a beteljesületlen vágyból, a "boldogság" a beteljesült vágyból születik. A bánat és a hamis boldogság, mint sziámi ikrek, együtt élnek és együtt járnak. Mindkettő a vágy gyermeke, és soha nincsenek távol egymástól; ha meghívod a hamis boldogságot, a bánat egész biztosan követi azt.

#YOGANANDA 


2021. december 15., szerda

ÓVAKODJ!

Óvakodj! Az elmét meg kell védeni a négy egymást váltó mentális állapottól: a bánattól, a hamis boldogságtól, a közömbösségtől és a megtévesztő, passzív békétől, melyek valamelyike állandóan igényt tart rövid időre az elmére, amint sikerül leráznod magadról a másik hármat. Nézzünk meg egy arcot, és meg tudjuk állapítani, hogy tulajdonosa ki van-e szolgáltatva ezek közül bármelyiknek. Ritkán marad nyugodt az emberek arca, miközben a négy instabil mentális állapot szorításában vannak.
 
#YOGANANDA

 

2021. december 14., kedd

BÉKE VEGYSZER

Az aggodalmakat nehéz felszámolni. Néhányat elpusztítasz, és úgy tűnik, hogy a semmiből újabbak özönlenek be. Szinte kiharapják belőled az életet. Ahogyan hangyamérget használsz a házadat ellepő kártevők elpusztítására, úgy kell a béke vegyszerét használnod az aggodalmas gondolatok elpusztítására. Minden alkalommal, amikor az aggodalmak raja betolakszik hozzád, utasítsd vissza, hogy háborgassanak, és várj nyugodtan, keresve az orvosságot. Permetezd le a megjelenő aggodalmakat a béke erőteljes vegyszerével.

Ezt a béke vegyszert nem lehet megvásárolni egyetlen drogériában sem. A mindennapi koncentrációs gyakorlatod csendjében kell előállítanod. Ez a béke vegyszer az áhított nyugalom és a bánat-gyilkos, visszafogott boldogság égető savainak vegyülete. A nyugalom és a visszafogott boldogság savát az önfegyelem és az állandó próbálkozások laboratóriumában kell előállítani.

A gondokat a nyugalom és a visszafogott boldogság kábítja el, de az állhatatos béke állandó művelése teljesen kiirtja. Az aggodalmakat nem lehet elfojtani több aggodalommal vagy az elfojtásukért zajló őrült rohanással, de minden aggodalom-kártevőt el lehet pusztítani az erős béke ápolásának szokásával.

 #YOGANANDA

2021. december 13., hétfő

JELEN-LÉT

 

Ha a rosszra koncentrálunk, szem elől tévesztjük a jót. Az orvosok azt mondják, hogy szörnyű baktériumok milliói járják át a testünket. De mivel nem vagyunk tudatában, sokkal kisebb valószínűséggel érintenek bennünket, mintha éreznénk a jelenlétüket, és aggódnánk miatta. Ha elég sokáig nézzük a negatív oldalt, mi magunk is negatív tulajdonságokat veszünk fel. Amikor a jóra koncentrálunk, jóságot veszünk fel.
 
#YOGANANDA

2021. december 12., vasárnap

KERÜLD!

 

Kerüld a negatív dolgokról való beszédet! Miért nézzük a szemétdombokat, amikor mindenütt szépség van? Bevihetnél a világ legtökéletesebb szobájába, de ha akarnám, abban is találnék hibákat. De miért is akarnám? Miért ne élvezhetném a szépségét?
#YOGANANDA

2021. december 11., szombat

AZ VAGY

Bármivé is tetted magad a múltban, az vagy most is. Te vagy az, aki saját múltbeli cselekedeteid rejtett, láthatatlan nyomai által irányítod jelenlegi cselekedeteid erejét. Te vagy az, aki az ok és okozat törvénye révén, amely a cselekedeteidet szabályozza, elrendelted, hogy büntetésben vagy jutalomban részesülj. Valószínűleg eleget szenvedtél. Itt az ideje, hogy feltételesen kiszabadulj saját múltbeli nemkívánatos szokásaid börtönéből. Mivel te vagy a bíró, a szenvedés, szegénység vagy tudatlanság semmilyen börtöne nem tarthat fogva, ha készen állsz arra, hogy felszabadítsd önmagad. 
 
#YOGANANDA

 

2021. december 10., péntek

ISMÉTLŐDÉS

 

Néhány gyarló tett ismétlődése gyarló szokásokat hoz létre. A legtöbb ember hagyja, hogy a gyengeség vagy a kudarc - önmaga által létrehozott szokásai - rabszolgasorba taszítsák. Megmentheted magad, ha elhatározod, hogy másként fogsz élni, de a rossz szokások elleni elhatározásodnak kitartónak kell lennie a siker eléréséig.
 
#YOGANANDA

2021. december 9., csütörtök

BEFOLYÁSOLHATÓSÁG

 

A boldogságkereső embereknek kerülniük kell a rossz szokások általi befolyásolhatóságot, mert azok gonosz cselekedetekhez vezetnek. A rossz cselekedetek előbb-utóbb nyomorúságot okoznak.
 
#YOGANANDA

2021. december 8., szerda

PARANCSOLATOK

 

A szentírási tilalmak például a bujaság és a büszkeség ellen szólnak. A parancsolatok az ember jólétét szolgálják, nem pedig az Úr elégedettségét! Figyelmeztetik az óvatlan embereket, hogy bár bizonyos magatartások és cselekedetek elsőre kívánatosnak tűnhetnek, de aki ezeket követi, annak az út vége nem a boldogság, hanem a fájdalom lesz.
 
#YOGANANDA

2021. december 7., kedd

ISTENI LÉTÁLLAPOT

 

A gonosz akkor jön a képbe, amikor valakinek lehetősége van a belső öröm elérésére. Bármi, ami elválaszt minket ettől az isteni létállapottól, gonosz számunkra, mert eltávolítja tudatosságunkat attól, amik valójában vagyunk, és attól, amit valóban akarunk az életben.
 
#YOGANANDA

2021. december 6., hétfő

A gonoszság az igazi öröm hiánya. Értsétek meg, pont ez az, ami gonosszá teszi. Egyébiránt mondhatjuk-e, hogy a tigris gonoszságot követ el, amikor megöli a prédáját? Az ölés a tigris természete, amelyet Istentől kapott. A természet törvényei személytelenek.
 
#YOGANANDA

 

2021. december 4., szombat

CSELEKEDJ ÚGY!

Nagyon örömtelinek és boldognak kell lennetek, mert ez Isten álma. A kisember és a nagyember csak az Álmodó tudatának kivetülései. Fogadj el mindent úgy, ahogy jön, és mondd magadnak, hogy mindez Istentől jön. Ami pedig magától jön, az hadd jöjjön. Még ha úgy érzed is, hogy meg kell próbálnod kijavítani egy hibát, próbáld meg először érezni az Ő belső vezetését. Aztán amikor cselekszel, azt az Ő nevében tedd, és soha ne az egó által inspirált felháborodottsággal.

#YOGANANDA

2021. december 3., péntek

NYUGODT


Ha megtanulsz minden időben boldognak lenni, akkor se engedd, hogy a belső boldogságnak ez a külsőtől független hozzáállása lustává tegyen. Ne hagyd figyelmen kívül azokat az anyagi okokat, amelyek a boldogságod útjában állnak. Törekedj arra, hogy megszüntesd őket, és az élet minden tevékenységét ezzel a nyugodt, boldog lelki beállítottsággal végezd.
 
#YOGANANDA

 

2021. december 2., csütörtök

KITARTÓAN

A belső boldog lelkiállapot megőrzésének szokását már egészen fiatal korodban el kellett volna kezdened, de még most sem késő elkezdeni. Mától fogva határozd el, hogy amikor próbatételt jelentő rokonaiddal találkozol, amikor hatalmaskodó főnököddel kerülsz kapcsolatba, és amikor az élet megpróbáltatásai kerülnek utadba, igyekszel megőrizni belső nyugalmadat és boldogságodat.
Ha minden kihívás ellenére kitartóan véghez viszed ezt az elhatározásodat, rá fogsz jönni, hogy a boldogság a helyes mentális szokáson és azon az elhatározáson múlik, hogy minden körülmények között boldog leszel.
 
#YOGANANDA

2021. december 1., szerda

FELSZÁMOLNI

Belső boldogság nélkül azonban az ember a gondok foglya lehet egy gazdag várban. A boldogság nem csupán a sikertől és a gazdagságtól függ, hanem attól, hogy az élet nehézségei ellen az elsajátított és megingathatatlan belső boldogság magatartásával küzdjünk.
Ha boldogtalan vagy, miközben a boldogságra törekszel, azzal a saját célodat veszíted el. A boldogság úgy érkezik el, hogy először is mindig belsőleg vagy boldog, miközben mindent megteszel azért, hogy a boldogtalanság okait gyökerestül felszámold.
 
#YOGANANDA

 

2021. november 30., kedd

FIGYELMEN KÍVÜL HAGYNI

 

A boldogság bizonyos mértékig a külső körülményektől függ, de elsősorban a belső elme állapottól. A boldogsághoz jó egészségre, hatékony elmére, eredményes életre, megfelelő munkára és mindenekelőtt mindent átható bölcsességre van szükség. Az ember nem lehet boldog csak úgy, ha megtartja a belső nyugalmát, miközben teljesen figyelmen kívül hagyja a létért való küzdelmet és a sikerért való erőfeszítést.
 
#YOGANANDA

2021. november 29., hétfő

BÉKE FEJEDELME

Miután megfürödtél álomország békéjének óceánjában, ébredj fel boldogan, és mondd: "Álmomban megszabadultam a halandó élet gondjaitól. A béke királya voltam. Most, amikor nappal dolgozom, és végzem kötelességeim csatáit, nem fognak többé legyőzni az ébrenlét birodalmának lázadó aggodalmai. A béke királya vagyok álomországban is, és továbbra is a béke fejedelme leszek az ébrenlét országában is. Ahogy álomország béke királyságából kilépek, ugyanezt a békét fogom szétárasztani az éber álmok országában is." 
#YOGANANDA

2021. november 28., vasárnap

BOLDOG VAGYOK!

  

Ne feledd! Bármennyire is hozzászoktál a boldogtalansághoz, alkalmaznod kell a boldogtalanság ellenszerét. A boldogság minden egyes cselekedete segíteni fog abban, hogy kialakítsd az állandó boldogság szokását. Ne törődj azzal, ha az elméd azt mondja neked, hogy soha nem lehetsz boldog. Csak emlékezz arra, hogy most kezdj el boldognak lenni, és minden pillanatban mondd azt, hogy "MOST BOLDOG VAGYOK!". Ha ezt folyamatosan meg tudod tenni, akkor, mikor visszatekintesz majd, azt mondhatod: "Nagyon boldog voltam!". Amikor most magadra nézel, azt fogod mondani: "Boldog vagyok!", és amikor előre nézel, azt fogod mondani: "Tudom, hogy boldog leszek!". Minden jövőbeli boldogságod attól függ, hogy mennyire vagy boldog most, ezért MOST kezdj el boldognak lenni.

#YOGANANDA

2021. november 27., szombat

JÓ SZOKÁS <-> ROSSZ SZOKÁS

   

Gyógyítsd ki magad a rossz szokásokból úgy, hogy kiégeted őket a velük szemben levő jó szokásokkal. Ha rossz szokásod a hazugság, máris kezdj az azzal szemben lévő jó szokással, az igazmondással. Időbe telik, hogy kialakuljon egy jó vagy egy rossz szokás. Nehéz egy rossz embernek jónak lenni, és egy jó embernek rossznak lenni. Ha egyszer jóvá válsz, természetes és könnyű lesz számodra, hogy jó legyél; hasonlóképpen, ha rossz szokást ápolsz, kénytelen leszel rossz lenni, annak ellenére, hogy jó akarsz lenni.

#YOGANANDA

2021. november 26., péntek

ELKERÜLNI!

 

A boldogságot kereső embereknek kerülniük kell a rossz szokások befolyását, amelyek gonosz cselekedetekhez vezetnek. A gonosz cselekedetek végül nyomorúságot okoznak, amely úgy marja a testet, az elmét és a lelket, mint a csendesen maró sav. Ezt a nyomorúságot nem lehet sokáig elviselni, és szigorúan el kell kerülni.
#YOGANANDA

2021. november 25., csütörtök

CSELEKVÉSMÓD

Sokan szeretnének boldogok lenni, mégsem tesznek soha erőfeszítést arra, hogy a boldogsághoz vezető cselekvésmódot válasszák. A legtöbb ember tovább gurul lefelé az élet hegyoldalán, és csak elméletben kívánja megmászni a boldogság csúcsát. Néha felébrednek, ha a boldogság iránti lelkesedésük túléli a boldogtalanság mélyére való zuhanást. A legtöbb emberből hiányzik a képzelőerő, és addig nem ébrednek fel, amíg valami szörnyűség nem történik, ami felébreszti őket az ostobaság rémálmából.
 
#YOGANANDA

 

2021. november 24., szerda

TÚLÉRZÉKENYSÉG

A legtöbb ember élete szomorúsággal és bánattal teli. Nem kerülik el azokat a cselekedeteket, amelyek a szenvedéshez vezetnek, és nem követik azokat az utakat, amelyek a boldogsághoz vezetnek. Néhányan túlérzékenyek a szomorúságra és a boldogságra, amikor azok elérik őket. Összetörheti őket a szomorúság vagy elboríthatja őket az öröm, és így elveszíthetik a mentális egyensúlyukat. Nagyon kevés olyan ember van, aki, miután megégette ujjait a tudatlanság tüzében, megtanulja elkerülni a nyomorúságot okozó cselekedeteket.

#YOGANANDA

 

2021. november 23., kedd

LÉLEK_BOLDOGSÁG

 

Légy boldog, most! Ha sikerül megtalálnod a boldogságot a lelkedben, akkor még ha holnap meg is halsz, és csatlakozol az eltávozott lelkek hosszú menetéhez - amely lassan halad az évszázadok oszlopos folyosóin - mindig magaddal viszed ezt a felbecsülhetetlen kincset. Ha a lelki-boldogság egyszer a tiéd, senki sem lesz képes elvenni azt tőled, bármilyen hosszú is legyen utad az időtlenség és az örökkévalóság felé.

#YOGANANDA

2021. november 22., hétfő

KI FEJLETT

A boldogságfa igazi táplálékát csak a meditáció és a mindennapi életben az Istennel való tényleges kapcsolat révén adhatjuk meg. A Végtelen Forrással való kapcsolatunk nélkül - amelyből minden emberi képességünk és inspirációnk ered - soha nem tudunk tökéletesen és teljesen kifejletté válni.

A legnagyobb kártevők, amelyek megtámadják boldogságunk növényét, a fejlődés iránti vágy hiánya, az önelégültség és a szkepticizmus. A tehetetlenség hidege, vagyis az Igazság megismerésére irányuló határozott, állandó erőfeszítés hiánya a legnagyobb betegség, amelytől boldogság-növényünk szenved.

 YOGANANDA

2021. november 21., vasárnap

DÖNTSD EL!

 

Döntsd el, hogy boldog leszel, akár gazdag vagy szegény, egészséges vagy egészségtelen vagy, boldog avagy boldogtalan házasságban élsz, a korod fiatal vagy öreg és mosolyogsz vagy sírsz. Ne várd meg, hogy te magad, a családod vagy a környezeted megváltozzon, és ezután lehetsz majd boldog önmagadban. Döntsd el, hogy boldog leszel önmagadban, most azonnal, bármilyen is vagy, és bárhol is vagy.
 
#YOGANANDA

2021. november 20., szombat

RAGADD MEG!

 

Ha néha úgy tűnik, hogy a boldogságod bizonyos feltételektől függ, akkor változtasd meg a körülményeidet, hogy mindig boldog légy. Ne kötődj a meghatározott szabályokhoz, mert minden szabály alól vannak kivételek. Talán azt mondod: "Ha ez vagy az megtörténik, nagyon elégedett leszek." Ne várj! Ragadd meg a boldogság legmagasabb jutalmát, amely most elérhető közelségben van számodra, mert a boldogság jövőbeni reményének lidércfénye, és ezáltal annak mostani elhalasztása, a csalódás számtalan ingoványán vezet keresztül.
 
#YOGANANDA

2021. november 19., péntek

AMI TÁPLÁLJA

A boldogság attól nő, ami táplálja. Tanulj meg boldognak lenni azáltal, hogy mindig boldog vagy. János azt mondta: "Ha lesz pénzem, boldog leszek". Miután meggazdagodott, azt mondta: "Boldog leszek, ha megszabadulok a heveny emésztési zavaroktól". Az emésztési zavarai meggyógyultak, de ő azt gondolta: "Ha feleséget szerzek, boldog leszek". A házasság csak boldogtalanságot hozott neki. Második házassága még rosszabb volt, mint az első. Úgy gondolta, hogy boldog lesz, ha a második feleségétől is elválik, s így is tett. Most, hetven éves korában azt gondolta: "Soha nem leszek boldog, hacsak nem lehetek újra fiatal". Az emberek így próbálkoznak, de soha nem érik el a kitűzött boldogságot.
#YOGANANDA

 

2021. november 18., csütörtök

ERŐS JELLEM

 

Az erős jellemű emberek általában a legboldogabbak. Nem másokat hibáztatnak olyan bajokért, amelyek saját tetteikre és a megértés hiányára vezethetők vissza. Tudják, hogy senkinek nincs hatalma boldogságukat növelni vagy csökkenteni, hacsak nem engedik meg, hogy mások rossz gondolatai vagy gonosz cselekedetei hatással legyenek rájuk.

Az erős elhatározás, hogy boldog légy, segíteni fog neked. Ne várd, hogy megváltozzon a helyzet, azt gondolva, hogy ebben rejlik a baj. Próbálj meg boldog lenni bármely körülmények között.

YOGANANDA

2021. november 17., szerda

SZÜLETÉSI JOG


A boldogság úgy nem jön el, ha csak tétlenül kívánjuk, hanem úgy, hogy minden körülmények között megálmodjuk, elgondoljuk és megéljük. Bármit is teszel, tartsd meg a boldogság búvópatakjának áramlását, és az öröm rejtett folyóját, amely gondolataid homokja és a nehéz próbatételek sziklás talaja alatt folyik. Vannak, akiket a legtöbbször mosolyogva látsz, miközben elrejtik a bánattól megrozsdult szívüket. Az ilyen emberek lassan eltűnnek értelmetlen mosolyuk árnyéka mögött. Vannak emberek, akik csak néha mosolyognak, de a felszín alatt bennük a nevető béke milliónyi forrása fakad. Tanulj meg titokban boldog lenni a szívedben minden külső körülmény ellenére, és mondd magadban: „A boldogság a legnagyobb isteni születési jogom – lelkem elásott kincse. Rájöttem, hogy titokban gazdagabb vagyok, mint bármely király legmerészebb álmában is.”

#YOGANANDA

2021. november 16., kedd

MEGTALÁLOD!

 

A lélek öröm-sugarait érzékelheted, ha figyelmedet befelé fordítod. Ne csak szép ruhákban, finom vacsorákban és egyéb kényelemben keresd a boldogságot. Ezek a boldogságot a külsőségek rácsai mögé zárják. Ha elhatároztad, hogy örömet találsz magadban, előbb-utóbb megtalálod. Keresd naponta, folyamatosan mélyebb meditációval, és biztosan megtalálod az örök boldogságot. Törekedj arra, hogy folyamatosan befelé haladj, és ott meg fogod találni a legnagyobb boldogságot.
 

2021. november 12., péntek

DÖNTS ÜGY, HOGY BOLDOG VAGY!

Ha szomorú akarsz lenni, senki a világon nem tud boldoggá tenni. De ha úgy döntesz, hogy boldog leszel, akkor ezt a boldogságot senki és semmi a földön el nem veheti tőled.
 
#YOGANANDA

 

2021. november 11., csütörtök

SZÍN - JÁTÉK

 

Mi haszna annak, ha az ember minden idejét olyan dolgokra fordítja, amelyek nem tartósak? Az élet drámájának erkölcsi alaptétele az a tény, hogy ez itt mindössze egy színjáték, egy illúzió. A bolondok, akik valóságosnak és maradandónak képzelik ezt a színdarabot, átsírják a szomorú részeket, bánkódnak, hogy a boldog részek nem tartósak, és keseregnek, hogy a darabnak véget kell érnie. A szenvedés az ő büntetésük lelki vakságukért. A bölcsek azonban, látva, hogy ez a teljes színjáték csak káprázat, az örök boldogságot a belső Énben keresik.
 
#YOGANANDA

2021. november 10., szerda

IN-SPIRÁCIÓ = LELKESÍTÉS, SUGALLAT, IHLET

Gondold át egy pillanatra, mire utalhatott Jézus, mikor ezt mondta: “Hagyd a halottakra, hogy eltemessék halottaikat" (Mt 8.22) Ez azt jelenti, hogy a legtöbb ember már meghalt, de nem tud róla! Nincs bennük ambíció, kiveszett a kezdeményezőkészség, nincs spirituális lelkesedésük, sem életörömük. Mi haszna így élni? Az életnek állandó inspirációnak kell lennie. Mechanikusan élni annyi, mint belül halottnak lenni, bár a tested még lélegzik! Az emberek élete azért olyan unalmas és érdektelen, mert boldogságuk sekélyes csatornákon keresztül áramlik, ahelyett, hogy a bennük rejlő öröm határtalan forrásához fordulnának.
 
#YOGANANDA