oldalak

2021. július 29., csütörtök

INTUÍCIÓ

 

A sólyom nem töpreng vadászat közben.
Nem gondol elvekkel és etikával.
Minden, amit tesz, természetes.

Az állatok Taóhoz-közeli, egyszerű életet élnek. Nincs szükségük gondolkodásra, sem érvelésre: sosem kételkednek önmagukban. Ha éhesek, esznek. Ha elfáradtak, alszanak. Intuíciójuk szerint felelnek a nap eseményeire. Párosodnak a megfelelő idényben, és az ismereteiknek megfelelően gondozzák az utódaikat. Amikor elpusztulnak, felfalják őket a ragadozók, vagy elemészti őket a szenvtelen időjárás.

Ezzel szemben, mi emberi lények elválunk a természetes normáktól, aggódunk a cselekedetek etikája miatt. A cselekvés szélsőségei a szadistától a moralistáig terjedő skálán változnak. A Tao ezt mind mesterkéltnek és természetellenesnek tartja. Miért szakítsuk el magunkat a természettől?

A Tao követője szívesebben él teljes összhangban a Taóval, elkerülve az elmélet és a túlzott gondolkodás beavatkozását. Bár először alaposan meg kell tanulnunk a képességeket és az etikát, méghozzá oly mértékben, hogy beépüljenek a tudatalattinkba. A helyes és a helytelen mérlegelése egy helyzetben, túl lassú reakció. A megérzésünk szerint kell tennünk, ami helyes. Ott nincs helye egy cselekedet előre vetítésének, sem kételynek önmagunkban.

TENG MING-TAO

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése