oldalak

2022. január 31., hétfő

EGYED - ÜL

 

Ha boldog akarsz lenni, tanulj meg egyedül élni, és merülj önvizsgálatba minden tapasztalattal – jó könyvekkel, problémákkal, vallással, filozófiával és belső boldogsággal - kapcsolatban. Az elégedett, magad-választotta, megszokott elkülönülés az igazi boldogság ára. Amikor beszélők tömegébe kényszerülsz, vonulj vissza mély gondolataid cellájába, és élvezd a csend belső forrásának békéjét.
#YOGANANDA

2022. január 28., péntek

SZERELMI EGYENSÚLY

Férjnek és feleségnek önuralommal és jó könyvek közös olvasásával és megbeszélésével kell egyensúlyba hozniuk szerelmüket, ahelyett, hogy eredménytelen családi háborúkba vagy béke-pusztító házassági csatározásokba keverednének.
#YOGANANDA

 

2022. január 27., csütörtök

JÓ KÖNYVEK

Olvass könyveket meditáció után. Intuitív felfogással kritizáld a könyveket. Légy elfoglalva időd nagy részében jó könyvekkel, hacsak nem meditálsz. Szabadidődben olvass érdekes könyveket, amelyek megóvják elmédet az unalmat és elégedetlenséget keltő tétlen gondolatoktól.
 
#YOGANANDA

 

2022. január 26., szerda

MEGÉLNI

Ha spirituális könyveket olvasol, válaszd azokat, amelyek önmegvalósítást tartalmaznak. Az olyan könyveket, mint a Biblia és a Bhagavad Gita, nem szabad úgy olvasni, mint egy regényt. Olvass el egy részt, gondold át a jelentését, és meditálj az igazságán. Aztán próbáld meg megélni az igazságot az életedben.

#YOGANANDA 


 

2022. január 25., kedd

MIÉRT OLVASS?

A jó könyvek örökös csendes barátaid. Ha aggódsz vagy szomorú vagy, fogj egy könyvet, és temesd el magad benne. Hallgasd a korok nagy elméinek vigasztaló és inspiráló szavait.

#YOGANANDA 


 

2022. január 24., hétfő

LOGIKUS

Olvasd, jelöld meg és emészd meg a nagyszerű könyvekből kiválasztott részeket. Beszélgess fontos témákról intelligens emberekkel. Egy adott gondolat logikus átgondolása a legjobb módja annak, hogy az ötleteidben eredetiséget fejlessz. Gondolkodás közben tartsd csukva a szemedet és elmédet teljes mértékben a tanulmány tárgyára összpontosítsd. Semmit se tégy pusztán fél-figyelemmel vagy fél-szívvel.
#YOGANANDA

 

2022. január 23., vasárnap

BARÁT

Ha nem tudsz kijönni a barátaiddal és a világgal, olvass könyveket, és barátkozz azokkal a csendes barátokkal, akiknek megvan a vigasztaló és inspiráló erejük. Azok, akik szociálisan érzékenyek, a nemes és tehetséges emberek által írt könyvek tanulságaiból új erőt meríthetnek az emberiség megsegítésére.
#YOGANANDA

 

2022. január 22., szombat

MIT OLVASS?

Az olvasás a legjobb beltéri szellemi sport. Lefoglalja az elmét, és edzésben tartja az intellektust. Napi egy-két óra olvasással tíz év alatt bárki komoly műveltséget szerezhet, ha arra érdemes könyveket választ. Ne pazarold az idődet, és ne sértsd szellemi képességeidet céltalan vagy giccses könyvek olvasásával. Ha nem táplálsz valódi érdeklődést a könyvek iránt, azzal elszalasztod a korok örökségét.
#YOGANANDA

 

2022. január 21., péntek

OLVASS!

A legtöbb unatkozó ember, aki azt hiszi, hogy már kimerítette az élet örömeit, nem tudja, hogy a jó könyvek egy világnyi vigaszt nyújtanak. Az üres elme az aggodalom és a szomorúság műhelye. A könyvek kiválasztásakor elsősorban a dogmáktól mentes spirituális könyveket kell előnyben részesíteni. A tanulás során egy vagy több tantárgyat kell elsajátítanod, de minden más tárgyból is tudnod kell valamit, beleértve a botanikát, a logikát, a csillagászatot, a zenét, a nyelveket és a politikát. Fontos a fiziológia tanulmányozása. Minden hónapban olvass egy jó tudományos magazint.

YOGANANDA


2022. január 20., csütörtök

ÉBER

A tétlen emberek boldogtalanok. A rendkívül tudatlan emberek alig tudják, milyen érzés boldognak vagy boldogtalannak lenni. Jobb boldogtalannak lenni a saját tudatlanságunk miatt, mint boldogan meghalni azzal. Bárhol is vagy, maradj éber és eleven a gondolkodásoddal, az érzékeléseddel és az intuícióddal - mindig készen arra, hogy elismerd a példamutató viselkedést, és figyelmen kívül hagyd a rossz viselkedést. A legnagyobb boldogságod abban rejlik, hogy mindig készen állsz a tanulásra és a helyes viselkedésre.
 
#YOGANANDA

 

2022. január 19., szerda

FEJLESZD MAGAD!

 

Minél jobban fejleszted magad, annál inkább felemeled a körülötted élőket, és annál boldogabb leszel. Minél boldogabb leszel, annál boldogabbak lesznek a körülötted lévő emberek. @YOGANANDA 

2022. január 18., kedd

EMBERI TEST - HUMAN BODY

SEJT: A legkisebb egység, amit "élő" névvel illetnek. Minden sejt önfenntartó működésre is képes.

EGY EMBERI TEST ÁTLAGOS SEJT SZÁMA: kb. 37,2 billió = 37,2x1012 = 37 200 000 000 000 máshol: kb. 5 billiárd = 5×1015 = 5 000 000 000 000 000

EGY SEJTBEN LEVŐ ATOMOK SZÁMA: kb. 100 billió = 1014 = 100 000 000 000 000

ÁTLAG EMBERI TEST ATOMJAINAK SZÁMA: 37,2 billió x 100 billió = 3,72 kvadrilliárd = 3,72x1027= 3 720 000 000 000 000 000 000 000 000

  • AMIKOR AZT MONDANÁD: "MEGHALTAM!" - AKKOR EGYETLENEGY ATOMNAK SEM SZŰNIK MEG A REZGÉSE!

  • MI RENDEZTE EGYBE EGY BIZONYOS IDŐRE EZT A MENNYISÉGŰ ATOMOT, AMIT MOST ÚGY HÍVNAK, MINT TÉGED?

  • A FELTALÁLÓ, A KONSTRUKTŐR ÉS A KOREOGRÁFUS, A BEFEKTETŐ, AZAZ AZ ÍRÓ ÉS A RENDEZŐ ERRE A FELADATVA SZÁNT EZZEL AZ ÖSSZERENDEZŐDÉSSEL, AMIT MOST CSINÁLSZ?

  • TE EGY JÓ BEFEKTETÉS VAGY?

  • KÉRDEZD MEG ŐKET!


JÓ PÉLDÁD

Könnyű azt kívánni, hogy mások tökéletesen viselkedjenek veled szemben, és könnyű észrevenni a hibáikat, de nagyon nehéz megfelelően viselkedni és észrevenni a saját hibáidat. Ha nem felejtesz el helyesen viselkedni, mások is igyekeznek majd követni a példádat. Ha képes vagy megtalálni a saját hibáidat anélkül, hogy kisebbrendűségi komplexus alakulna ki benned, és képes vagy folyamatosan azzal foglalkozni, hogy kijavítsd magad, akkor sokkal hasznosabban fogod felhasználni az idődet, mintha azzal töltenéd, hogy azt kívánod, bárcsak mások jobbak lennének. A jó példád többet fog tenni mások megváltoztatásáért, mint a kívánságaid, a haragod vagy a szavaid.
 
#YOGANANDA

 

2022. január 17., hétfő

LÉGY TE OLYAN!

 

Ha azt akarod, hogy szeressenek, kezdj el szeretni másokat, akiknek szükségük van a szeretetedre. Ha az az elvárásod, hogy mások őszinték legyenek veled, akkor kezdd azzal, hogy önmagad is légy őszinte. Ha azt szeretnéd, hogy mások együtt érezzenek veled, kezdj el együttérzést mutatni a körülötted lévőkkel. Ha azt akarod, hogy tiszteljenek, meg kell tanulnod tisztelettel lenni mindenki irányába, fiatalok és idősek felé egyaránt. Ha azt akarod, hogy mások békések legyenek hozzád, akkor magadnak is békésnek kell lenned. Ha azt akarod, hogy mások vallásosak legyenek, kezdj el te magad is spirituálisnak lenni. Bármit is szeretnél, hogy mások olyanok legyenek, először légy te magad olyan. Aztán látni fogod, hogy mások is hasonló módon reagálnak rád.
 
#YOGANANDA

2022. január 16., vasárnap

TER - MÉKENY

 

Az isteni kegyelem termékennyé teheti a legszárazabb szívet is, sivár sivatagát a belső boldogság és béke zöldellő kertjévé alakítva.

#YOGANANDA 


2022. január 15., szombat

GYŐZ-ELEM

 

Az egyedül értékes teljesítmény nem az, amelyet külsőleg érünk el, hanem az önmagunk felett aratott győzelem. Hozzunk létre szép tulajdonságokkal rendelkező belső hajlékokat, építsük fel azokat az alázatosság völgyeiben, ahol összegyűjtik Isten áldásának és mások jókívánságainak záporozó esőit számunkra.
 
#YOGANANDA

-SZER-

-SZER-

 -elem, -kezet, -ződés, -tartás, -telen, -encse, -vezet, -etet, -intem, -ep, -ez, -te,

 

gyógy-, köt-, lő-, kény-, fű-, smasz-, vegy-, mód-, mű-,

2022. január 14., péntek

GYŐZD MEG MAGAD!

 

Soha ne gondolj a hiányosságaidra. Ehelyett idézd fel a jó dolgok emlékét, amelyeket tettél, és a világban létező jóságot. Győzd meg magad a veled született tökéletességedről. Így azon leszel, hogy emlékezz örök természetedre, mint Isten gyermekére.

 

#YOGANANDA


2022. január 13., csütörtök

ESZKÖZ

Az önuralom eleinte boldogtalanságot szül, mert elszakad az élvezetet nyújtó érzékektől. Az önuralom beérése után azonban a lélek finomabb, boldogabb észleléseket kezd tapasztalni, és sokkal jobban élvezi magát, mint amikor az érzéki örömökkel azonosulva élt. Az üresség érzésétől való félelemtől szenvedő bhaktának (hívőnek) fel kell ismernie, hogy a lemondás nem öncél, inkább eszköz a cél eléréséhez, és arra tanít, hogy a figyelmet a kisebb érzéki örömökről a mélyebb lelki örömök felé terelje.
 
#YOGANANDA

 

2022. január 12., szerda

ÖNBOLDOGÍTÓ

 

Tanítsd meg viselkedni önmagadat és boldoggá tenni önmagadat. Így minden emberre, akivel találkozol, olyan hatással leszel, hogy ők is jól viselkedjenek és boldogok legyenek.
 
#YOGANANDA

2022. január 11., kedd

KRITIZÁLNAK?

Meghitt barátaid nem kritizálnak téged nyíltan, mert attól félnek, hogy megbántanak; de belsőleg kritizálnak téged, ahogy te is őket. Ha tudni akarod, mit gondolnak rólad a barátaid, viselkedj tökéletesen, és folyamatosan fejleszd magadat azáltal, hogy önzetlen, bölcs, nyugodt, elmélkedő, félelem nélküli, kedves, őszinte, udvarias, módszeres vagy, szavadhoz hű, és nem félsz határozottnak lenni, és meglásd, a barátaidat annyira megragadja majd a jóságod, hogy elgondolkodnak, és hangosan beszélnek arról, hogy milyen vagy.
 
#YOGANANDA

 

2022. január 10., hétfő

TANULJ MEG VISELKEDNI!

Soha nem tudom eléggé megköszönni a tanáromnak, hogy állandóan azt mondta nekem: "Tanulj meg viselkedni!".
Felfedeztem, hogy mások elméjén keresztül, különösen a Mesterem elfogulatlan elméjén keresztül sokkal tisztábban látom magam, mint a saját homályos meglátásomon keresztül.
Elkezdtem nyugodt elméjű emberekkel társulni, és megkérdeztem tőlük, hogy hogyan nézek ki az ő mentális észlelésük alapján, mert rájöttem, hogy különbség van aközött, amit én gondoltam, hogy mások ezt és ezt gondolják rólam, és aközött, amit mások valójában gondolnak rólam a belső elméjükben.
 
#YOGANANDA

 

2022. január 9., vasárnap

2022. január 8., szombat

Ő EZT SZERETI!

 

Add Istennek a jót és a rosszat is, amit teszel. Ez persze nem azt jelenti, hogy szándékosan rossz dolgokat kellene tenned, de amikor a túl erős szokásaid miatt nem tudsz segíteni magadon, érezd, hogy Isten cselekszik rajtad keresztül. Tedd Őt felelőssé. Ő ezt szereti! Mert azt akarja, hogy felismerd, hogy Ő az, aki megálmodja a létezésedet.
 
#YOGANANDA

2022. január 7., péntek

HAGYOD?

Ne feledd, rajtad múlik, hogy kapzsiságot, érzéki rabszolgaságot, haragot, gyűlöletet, bosszúvágyat vagy aggodalmat akarsz-e, hogy azok uralkodjanak az életeden, vagy hagyod, hogy az önuralom, a nyugalom, a szeretet, a megbocsátás, a béke és harmónia uralja mentális birodalmadat. Szüntesd meg a lázadók érzéki szokásait, amelyek nyomorúságot hoztak békéd birodalmába. Légy királya önmagadnak, és engedd, hogy a jóság és a jó szokások katonái uralják elméd birodalmát. Akkor a boldogság örökké uralkodni fog benned.
 
#YOGANANDA

 

2022. január 6., csütörtök

VÍVJ!

 

A becstelenség, a kísértés vagy a bosszúvágy gondolatai a nyomorúság-keltő érzelmek katonái. Meg akarják hódítani boldogságod birodalmát, és fogva tartanak a boldogtalanság és a nyomorúság börtönében. Amint a rossz gondolatok katonái összegyűlnek, hogy megtámadják belső békédet, ébreszd fel a fény, az őszinteség és az önuralom lélek-katonáit, és vívj dühös csatát.
 
#YOGANANDA

2022. január 5., szerda

AKARATERŐ

Ha nincs elég akaraterőd, próbálj meg akaraterőt kifejleszteni. Amikor a vacsoraasztalnál ülsz, és Kapzsiság úr arra csábít, hogy többet egyél, mint kellene, és megpróbálja kloroformmal elkábítva letaposni az önuralmadat, és az emésztési zavarok gödrébe taszít - akkor figyelj magadra. A megfelelő minőségű és mennyiségű étel elfogyasztása után csak mondd magadnak: "Nem eszem többet!", állj fel az asztaltól és fuss el. Amikor valaki azt kiáltja: "János, gyere vissza, és egyél még. Ne felejtsd el a finom almás pitét!", csak kiálts vissza: "Nem fogom!".

 

#YOGANANDA 


 

2022. január 4., kedd

FOGOLY

Majdnem minden lélek a test felszínére szerelt érzékek foglya. A lélek figyelmét a medulla (nyúltvelő), a lelki szem és a csakrák belső birodalmából a test külső régióiba csalogatják, ahol a kapzsiság, a kísértés és a ragaszkodás erődítményei vannak. Az a hívő, aki el akarja vezetni a Lélek Királyt az érzékek szenvedést okozó nyomortanyáitól, azt tapasztalja, hogy ezt nem teheti meg az érzékek katonái és a Lélek isteni katonái közötti súlyos összecsapás nélkül.
 
#YOGANANDA

 

2022. január 3., hétfő

KÜZDJ!

 

Ha engedsz a rossz szokásoknak, azzal csak erősíted őket, és gyengíted akaraterődet. Küzdj a harag, a hibakeresés, a féltékenység, a félelem, a tehetetlenség, a túlevés - vagy bármik is legyenek a gyengeségeid, vagy rossz szokásaid - ellen azzal, hogy akaratod ellenére nem engedsz a kísértésnek. Ha elhatározod, hogy megteszel valamit, amiről tudod, hogy abszolút helyes, akkor mindenáron hajtsd végre. Ezáltal a bölcsesség által vezérelt akaratodnak nagyobb hatalma lesz a rossz szokásaid felett. Mondj le a tavalyi anyagi kudarcról, a szellemi közömbösségről, a mentális és erkölcsi gyengeségről és a félszívvel végzett elmélkedésekről azáltal, hogy akaratodat a boldogulásra használod, önuralmat gyakorolsz, és mélyen meditálsz, amíg valóban kapcsolatba nem lépsz Istennel.
 
#YOGANANDA

2022. január 1., szombat

FÉL - TÉKENYSÉG

 

Az emberek félnek a testet sújtó pusztító betegségektől. Mégis kevesen kutatnak komolyan a gyógymód után, amikor elkapják a féltékenység rettegett lelki betegségét. Shakespeare a szerelem gyökereit rágó féregnek nevezte. Ám az még ennél rosszabb.
A féltékenység járványa úgy tűnik, hogy minden nép fejében tombol. A féltékenység a házassági TBC (tüdőbaj). Felemészti a boldog, egészséges házaséletet, és a gyanakvás vérveszteségei által teljesen tönkreteszi azt. A folyamatos kölcsönös zsémbelés úgy hat, mint a hörghurut, és a boldogság tüdejét sújtja.
A féltékenység egyben az üzleti vállalkozás tuberkulózisa is. Amikor belép egy üzleti vállalkozásba, az együttműködés és az egység szövetei, amelyek a szervezet élete, lassan vagy gyorsan bomlásnak indulnak. Minden egészséges politikai és vallási szervezetnek óvakodnia kell ettől a pusztító kórtól. Védelmezd meg boldogságodat ettől a rombolástól.
 
#YOGANANDA