oldalak

2013. július 22., hétfő

haszontalan gondolatok

Ha belső feszültséget tapasztalok, azt valamilyen haszontalan gondolat generálja. A haszontalan gondolatok a félelmen, a bizonytalanságon és kétségeken alapulnak, és csorbítják az önbizalmat, és tönkreteszik a boldogságot.

Ahhoz, hogy szabaddá váljak a haszontalan gondolatoktól, először is fel kell ismernem azokat. Ha ezt megteszem, minden alkalommal, amikor felmerülnek, választhatok, hogy minőségi gondolatokkal helyettesítsem azokat.

Ennek a folyamatnak az ismétlése egy idő után meghozza a várt eredményt, és erősíti a kapacitásomat, hogy csökkentsem a haszontalan és felesleges gondolatokat. 

Emlékezz! A tudat legnagyobb betegsége a túl sok gondolkodás, különösen a másokról való gondolkodás. A túl sok gondolkodás olyan, mint a túl sok evés. A nehézség lehetetlenné teszi, hogy könnyű és rugalmas maradj.

kiszállok


Volt egyszer egy férfi, aki azon volt, hogy feladjon mindent. Otthagyta az állását, a párját és el akarta dobni az életet magától. Elment az erdőbe, hogy még egyszer utoljára elbeszélgessen Istennel. 
- Istenem! - szólította meg.
- Tudnál nekem mondani valami jó okot arra, hogy ne szálljak ki ebből az egészből? Isten meglepő választ adott: - Nézz körül itt. Látod a páfrányt és a bambuszt? - Persze! - válaszolta a férfi. 

- Amikor elültettem a páfrányt és a bambusz magot, nagy gondot fordítottam rájuk. Biztosítottam számukra a fényt, a vizet. A páfrány gyorsan kihajtott. Ragyogó levele befedte a talajt. A bambusz magjából azonban semmi sem hajtott ki. Mégsem hagytam magára a bambuszt. A második évben a páfrány még gyönyörűbb és dúsabb lett. A bambusz magjából még mindig nem hajtott ki semmi sem. Mégsem hagytam magára a bambuszt. A harmadik és negyedik évben se hajtott ki a bambusz. Mégsem hagytam cserben. Aztán az ötödik évben egy pici hajtás nőtt ki a földből. A páfrányhoz képest parányinak és jelentéktelennek tűnt. Hat hónap alatt a bambusz harminc méteresre nőtt. Öt évet töltött a gyökérzet növesztésével. A gyökerek tették erőssé és biztosították számára azt, amire a túléléshez szüksége volt. Egyetlen teremtményemet sem állítom olyan próbatétel elé, amellyel nem tudna megbirkózni.


Ezután így folytatta: 
- Tudtad, hogy amíg küszködtél, valójában gyökeret növesztettél? Nem hagytam magára a bambuszt. Téged sem foglak cserben hagyni. Ne hasonlítgasd magadat másokhoz. A bambusznak más a célja, mint a páfránynak. Mégis mind a kettőnek a jelenléte megszépíti az erdőt. Eljön majd a te időd, amikor magasan szárnyalhatsz. 
- Milyen magasan? - firtatta a férfi. - Milyen magasra nő a bambusz? - kérdezett vissza Isten. - Amilyen magasra csak tud? - Igen. - felelte.
- Emelkedj olyan magasra, amilyen magasra csak tudsz. 

A férfi otthagyta az erdőt, és mindenkinek elújságolta a történteket.

- Ne hajtogassátok az Úrnak, hogy milyen nagy kelepcébe jutottatok, inkább dicsőítsétek őt azért, hogy mindenkit képessé tett arra, hogy beteljesítse a saját sorsát.

2013. július 8., hétfő

csalódás?

Gyakran válsz csalódottá?

Tudtad, hogy a csalódottságnak semmi köze nincs más emberekhez és a szituációkhoz. A csalódottság az érzelmi válaszunk az elvárásainkra, amiket megteremtettünk.

Ha következő alkalommal csalódottnak érzed magad, ellenőrizd és nézd meg, hogy vajon az elvárásaid ésszerűek és reálisak. De a legjobb, ha nincsenek elvárásaid, mert az elvárások mögött mindig ott van a csalódás lehetősége. 

Vállaljuk az előre jutással járó felelősséget


Volt egyszer egy férfi, aki imádta a mangót. Egy napon úgy döntött, megszerzi a lehető legédesebb mangót egyenesen a fa tetejéről. Az a gyümölcs, amit közvetlenül ér a napfény, a legédesebb. Így hát felmászott a fára egészen odáig, ahol már csak vékony ágakat talált, majd sikerült is néhány pirosas gyümölcsöt megkaparintania, de amikor megpróbált lemászni, megcsúszott és zuhanni kezdett. 

Szerencsére elkapott egy ágat, miközben zuhant, ennek dacára tehetetlenül csüngött le fáról. A helyi falusi emberek segítségéért kiáltott, jöttek is azonnal és hoztak egy létrát és botokat, de nem igazán tudtak neki segíteni. 

Nemsokára arra járt egy megfontolt, jól ismert bölcs, aki egy egyszerű kunyhóban élt a közelben. Az emberek nagyon kíváncsian figyelték, mit tesz, mivel úgy hírlett, a környéken sok embernek orvosolta már a gondját-baját, néha igen szövevényes eseteket is beleértve. Egy percig néma csendben állt, aztán felkapott egy követ, elhajította és eltalálta vele a fán lógó férfit. 

Mindenki meglepődött. A mangó rajongó elkezdett üvöltözni: 
- Mit művelsz? Megőrültél? Azt akarod, hogy kitörjem a nyakamat? 

A bölcs mélyen hallgatott. Aztán ismét felemelt egy követ, hogy megdobja vele a fán csimpaszkodó férfit. A pórul járt ember begurult. 
- Ha le tudnék jönni, ellátnám a bajodat! 

Mindenki azt akarta, hogy lejöjjön, de hogyan? Feszülten figyeltek és vártak, mi fog történni. Néhányan le akarták szidni a bölcset, mégsem tették. A bölcs fogott egy másik követ, majd a férfihoz vágta, ezúttal erősebben. A fán rekedt szerencsétlen már tajtékzott, ezért eltökélte, hogy lemászik valahogy és bosszút áll. Minden erejét és ügyességét latba vetve valahogy elérte a biztonságos ágakat, melyek segítségével le tudott mászni. Mindenki nagy ámulatára sikerült neki! 

- Hol van az a risi? – kiáltotta a megmenekült férfi. 
- Elég bölcs volt ahhoz, hogy ne várja meg, míg lemászol és agyonvered. – felelték a falusiak. 
- Tényleg agyonütöm, ha egyszer a kezeim közé kerül. – replikázott a férfi. 
- Állj meg egy pillanatra! Csak ő tudott neked segíteni. Provokált téged, így elérte, hogy magadon segíts. 

A mangó őrült megtorpant egy pillanatra és elgondolkozott. 
- Igazatok van. Minden jó szándékotok és együttérzésetek ellenére sem tudtatok rajtam segíteni, a bölcs azonban hozzáértő módon arra ösztökélt engem, hogy hozzam ki magamból a legjobbat és mentsem meg saját magamat. – ismerte be. – Inkább hálásnak kellene lennem, semmint dühösnek. 

Ez a vezetőkről szóló tanmese. Egy igazi vezető vagy tanár néha különleges módszerrel segít neked, hogy valamit kezdj az életeddel. Előre kell nézned. Meg kell tenni minden erőfeszítést annak érdekében, hogy különleges eredményt érhess el. A legjobb vezető segít neked abban, hogy vállald a felelősséget a saját életedért.

2013. július 2., kedd

Isten-tudatos pszichológus, akit jó szívvel ajánlok

MENDI RÓZSA

Minden féltett dolognál jobban őrizd meg szívedet, mert abból indul ki minden élet.


Az életünk, a kapcsolataink, az önértékelésünk Isten végtelen szeretete és támogatása mellett is hordozhat fájdalmat. Néha elakadunk. A bizonytalanságokkal, küzdelmekkel, problémákkal terhes időszakokban szükségünk van egy érzékeny és támogató kapcsolatra, tanácsadásra, gyakorlati segítségre.

Gyermek és felnőtt terápiát egyaránt végzek. Pszichológus pszichopedagógus és gyógypedagógus vagyok. Családterápiát és kognitív terápiát tanultam posztgraduális képzésben.

Amiben segíteni tudok:
  • Életviteli tanácsadás 
  • Pár- és család terápia 
  • Válás management 
  • Gyermeknevelési tanácsadás 
  • Spirituális- és lelki kérdések
NYITOTT SZÍVVEL VÁROM ÖNT!

 Elérhetőségem: 
 tel.: 06-20/434-6677 
 email: nanuk46@gmail.com 
 A szolgáltatás díja: 5e Ft/óra 

Diákoknak, gyermekeiket egyedül nevelő anyáknak 20% kedvezményt adok.

hova megyek?

Nem kell, hogy a küszöböt átlépjed, s a világot mégis megismerheted. Nem kell, hogy az ablakon kinézz, s az ég értelmét megértheted. Minél távolabbra indulsz, annál kevesebbet fogsz megismerni. A bölcs nem indul sehová, s mégis a célhoz érkezik.

2013. július 1., hétfő

a kenyér

Munkálkodjatok ne az eledelért, amely elvész, hanem az eledelért, amely megmarad az örök életre.