oldalak

2013. október 4., péntek

CSEND LEGYEN!


A csend, ahonnan minden hang ered és ahová minden hang végül visszatér. A mozdulatlanság két lélekzetvétel között. A csend két gondolat között. Minden hang. Minden és mindenki rezgés. Minden és mindenki egy sajátos, egyedi rezgésminta. Amit mi anyagnak nevezünk nem más mint egymásra épülő rezgő rendszerek összessége – mondja ki mára a nyugati tudomány is azt, amit a keleti hagyományok évezredek óta tudnak. Ezért fontos odafigyelni arra, hogy milyen hangokkal és rezgésekkel kerülünk kapcsolatba. A csend és az éltető hangok nélkülözhetetlenek a pihenéshez, a fejlődéshez, a békéhez. A külső-belső zajoldás észrevétlenül létszükségletünkké vált. Egyetlen lélekzetvételnyi csend is mérföldkőnek bizonyulhat a nyugalom, béke vagy a gyógyulás, változás felé vezető úton. A hallás az első érzékünk, amely kifejlődik bennünk az anyaméhben, és halálunkkor az utolsó, amely ehhez a világhoz kapcsol – aktuális kultúránkban mégis háttérbe van szorítva – mint minden egyéb, ami elsődleges. Behunyt szemmel hallgatni a világot.

1 megjegyzés:

  1. Névtelen23:02

    Sajnos az emberek egy része nem szereti a csendet, vagy tán fél tőle. Fél, mert nem tud mit kezdeni magával. Ezért, ha egyedül vannak, kell nekik valami háttér zaj, bármi zene, vagy TV.-rádió hang.
    Igazán elmélyülni, magunkba szállni csak csendben lehet. Ezt a csendet persze nem zavarják, inkább erősítik a természet hangjai. A csend hangjai...( Feribá)

    VálaszTörlés