oldalak

2021. március 25., csütörtök

INTELLEKTUS

Tudósok, szavaktól és obskúrus értelmezésektől ittasan
Egybehangzások, megfelelések gubancos hálóját szövögetik.
Az egyszerű gyakorlás velük elő nem fordulhat.
Vesd el az iskoláidat, és megjavul a világ.

Sokan vannak, akik az intellektusukon keresztül keresik a Taót. Ezernyi egybeesésnek örvendeznek, hasonlóságok után kutatnak a világ összes vallásában, ékesen szónokolnak elbűvölt közönségeik előtt. Mégis, gyorsabban jutnának az igazsághoz, ha gondolataikat a tapasztalataikhoz igazítanák.

Az intellektus eredendően kettős. Megkülönböztet, új kapcsolatokat hoz létre a fogalmak között, és ezeket „jelentésnek" nevezi. Ez a fajta analitikus gondolkodás rendkívül korlátozott a Tao valósága előtt, ami nem teljesen racionális, se nem mennyiségi, és messze nem írható le teljesen. Bár a Tao legtöbb követője tanult, azt is felismerik, hogy az intellektus nem több, mindössze a Tao sokoldalú megközelítésének egyik rész-szemlélete.

Azt mondják, adjuk fel az iskoláinkat - nem azért, mert a butaság kívánatos, hanem mert az intellektuson túli tudatossági szintet keressük. Tanuljunk, de közben ne veszítsük el a tapasztalat és a meditáció fontosságát. Ha sikerül vegyítenünk az intellektust és a tapasztalatokat a meditatív elménkkel, akkor semmi nem állhat közénk és a valóság szótlan érzékelése közé.

TENG MING-TAO

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése