oldalak

2021. március 8., hétfő

VISSZATÉRÉS

 

Meredek szögekben
Verődnek keresztbe-kasul az égbolton.
Szabad röptű fecskék
Köröznek vissza a fészkükre.

A fecskék sebes repülésükről és kiszámíthatatlan röppályáikról híresek. Ugyanakkor bármilyen messzire repüljenek is, előbb-utóbb visszatérnek a fészkükbe.

A visszatérés eszméje mindannyiunk számára fontos. Munkálkodjunk, fedezzünk fel új dolgokat, utazzunk, és érjük el a céljainkat az életben. Nem számít, mennyit erőlködünk, mennyit barangolunk, de szükségünk van valamilyen mágneskőre, valamilyen központra, ahonnan indítjuk a műveleteinket. Néhányunknak ez egy hely, egy otthon. Másoknak elég, ha csupán visszahúzódnak a szívükbe.

A Tao követői szerint létezik egy központi szellem, ahová mindannyiunknak vissza kell térnie. Ezt a központi szellemet egyre jobban beszennyezik a gondolataink és a civilizációnk bonyodalmai. Minden oktatás - bár szükséges rossz - foltot hagy az eredendő lelken. Ezért a visszatérés egyszerűsítés, amely elveti a szocializáció szükségtelen problémáit. Fokozatosan eltávolítjuk az egyes rétegeket, és megkeressük az utunkat vissza, a makulátlan, tiszta belső személyhez. Hosszú ideig tart, rengeteg útmutatás és gyakorlás szükséges hozzá, de amíg vissza nem térünk természetes állapotunkba, nem remélhetjük igazán, hogy egyesülünk a Taóval.

TENG MING-TAO 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése