oldalak

2021. június 14., hétfő

GYENGESÉGEK

A harcos mindenkit ellenségnek tekint.
Látja valamennyi sebezhető pontjukat,
És gyakorol, hogy megszüntesse a sajátjait.
Egy bölcsnek nincsenek gyengeségei.

Egy harcos mindenkiben potenciális ellenfelet lát. Mindenkit felmér, akivel találkozik, miben erős, hol gyenge, és stratégiai szempontból elhelyezi saját magát. Egyetlen összecsapás sem éri váratlanul. Elvei: védelem, vetélkedés, becsület és igazságosság.

Ő maga a fegyver. Ezért a harcos a testét és az elméjét a tökéletességig képezi. Jól tudja, hogy az átlag emberen több száz pont van, aminél fogva a halál leterítheti. Azon dolgozik, hogy a lehető legtöbb gyenge pontját megszüntesse. Küzdelemben egy vagy két pontot véd, figyelmének többi részét a stratégiai tervezésre és a támadásra fordítja. Ugyanakkor egyetlen harcos sem képes valamennyi gyengeségét kiküszöbölni. Még a bajnokoknál is mindig marad legalább egy. Csak a bölcs útja szünteti meg az összes gyengeséget.

Azt mondják, hogy a bölcseknek nincs olyan pontjuk, ahol a halál hozzájuk férhet. Ez helyezi a bölcset - aki a Tao tökéletes követője - a harcos fölé, aki mindössze jól képzett követő. A harcos elfogadja a halált, de nem lép túl rajta. A bölcs túllép a védelem, versengés, becsület és igazságosság fogalmain, és nem fél a haláltól. A bölcs tudja, hogy semmi nem hal meg, hogy az élet puszta illúzió: nem más, mint egymásba folyó álmok sora.

TENG MING-TAO

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése