oldalak

2021. február 3., szerda

ÉBER CSELEKVÉS

A zsákmány ellépdel a tigris mellett,
Amaz néha csak nézi,
Máskor habozás nélkül lecsap,
De sosem mulasztja el
A cselekvést.


Az élet lehetőségek állandó sora. Ha nem nyúlunk ki a dolgokért, ha nem használjuk fel, ami az utunkba kerül, akkor nem is lehetünk összhangban az élet alapvető természetével.

A tigrissel ugyanez a helyzet. Jelen van minden helyzetben, ami jön. Ha meglát egy zsákmányt, de nincs kész a vadászatra, akkor hagyja elmenni. De nem mulasztja el a cselekvést. Szándékosan szökni hagyja a lehetséges zsákmányt, és ez teljesen különbözik attól, aki a lassú reflexek vagy a tehetetlenség folytán engedi kicsúszni a helyzetet a kezéből. Amikor a tigris akarja a zsákmányt, akkor lecsap, megfontolás vagy habozás nélkül. Nem moralizál, nem érez bűntudatot, és nem problémázik, nincsenek problémái és ideológiai fenntartásai. Így cselekvése tiszta. Ezt a csorbítatlan, könnyed cselekvést nevezzük nem-cselekvésnek.

Ez az éber cselekvés. Bármi jön, kezeled valamiképp. Fogadod, megváltoztathatod a körülményeket, és hagyhatod elmenni, vagy belevonhatsz valamit saját részről, vagy tudatosan elengedheted. Bármit teszel is, nem szükséges apatikusan szemlélned az életet. Ha ehelyett teljes mellszélességgel beléveted magad, az a legbiztosabb módja a boldogságnak, élénkségnek, sikernek és a Tao mély megismerésének.

#TENGMINGTAO

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése