oldalak

2021. augusztus 11., szerda

FORDÍTÁS

 

Írd a Tao szót
A szívedbe.
Csak ezt az egy szót.

Miért keres oly sok ember idegen vallásokat? Miért van annyi idegen nyelvről lefordított filozófiánk? Igaz, mindannyian emberi lények vagyunk, van szívünk, elménk, két kezünk és lábunk. Mindünknek szükségünk van szellemiségre, de miért kacsintgatunk mindig külföldre?

Azok, akik vizsgálják a Taót, kérdezik, hogy kínainak kell-e születnünk ahhoz, hogy hasznukra váljon. Való igaz, a Tao tanulmányainak egy része csak kínaiul létezik. Az is igaz, hogy a taoizmust soha nem exportálták - szemben a buddhizmussal, iszlámmal, hinduizmussal, kereszténységgel és a judaizmussal -, és soha nem hirdették Kína öt szent hegyén túl. Elitista, hogy óvja magát a közönséges hitetlenektől. De ez a taoizmus nem a Tao, amire neked van szükséged.

Az igazi Tao nemzetiségtől, felekezettől független. Messze meghaladja még a legértelmesebb emberi lény fogalmait is, tehát egyetlen faj vagy kultúra sem mondhatja magáénak. A Tao megértésének szükségessége egyetemes, az emberek pusztán más nevet adnak neki a maguk nyelvén. A Tao magának az életnek az esszenciája, így az eleveneknek mindig megvan a lehetőségük a megismerésére. Mindig megtalálható itt és most, így hát minden őszinte kereső számára elérhető.

TENG MING-TAO

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése