oldalak

2021. augusztus 2., hétfő

LAPPANGÁS

 

A próféták és papok a Tao formáit tanítják.
A Tao lényege nem tanítható.
Nem nyilvánul meg,
És tanulással meg nem ismerhető.

Miért száradnak ki, és halnak el a vallások? Mert emberi alkotások. Akárhogy nézzük, a vallás és a spiritualitás, bár rokonok, nem ugyanazok. A vallás emberek és kultúrák teremtménye. A szellemiség közvetlen, személyes kapcsolat a Taóval. A vallások gyakran sablonokká, szertartásokká és korrupcióvá torzulnak. Nem tökéletesek. Amikor teremtőjük fényét veszti, még a legszentebb szavak is fokozatosan elgyengülnek.

Spirituális problémáink nem különböznek lényegesen az őseink problémáitól, és a mai igazságok még mindig ugyanazt a spiritualitást próbálják megkeresni, mint korábban. Miért? Mert minden igazság végül a Taóra mutat, és a Tao mindig is lappangón, sértetlenül és örökérvényűen létezett. Kezdhetjük a vizsgálatainkat a vallások terén, de amint eltávolítjuk a saját tudatunk torzításait és akadályozó tényezőit, belépünk a Tao birodalmába. Ha ez megtörténik, már nincs szükség vallásokra.

Ha rendelkeznénk valódi spirituális tapasztalattal, őrültség lenne szellemi vezetettséggel próbálkoznunk a világban. Csak ismételgetnénk számtalan igaz kereső már elkövetett hibáit. Sokkal jobb, ha egyszerűen csak névtelenül követjük a Taót. Ekkor elkerüljük a társadalmi cselekvés ellentéteit.

TENG MING-TAO

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése