oldalak

2021. április 30., péntek

CSEND

Az egészség a csend szívében van.
Az egészség szíve a csend.

A csend határtalan.
A csendben nincs én és nincs te,
A csendben egyek vagyunk.

A csendben válunk átjárhatóvá.
A szívek kapui
csak a csendben nyílnak meg.

A csend teljessége a szóban érint meg.

A szó a csend kiáltása.

A szavakban a csend beszél.

A csend szó nélkül üres,
a szó csend nélkül színes buborék.
A szó csendélet.

A szavak a csend vágyát növelik,
bennük a csend hiánya fájóvá válik.
A szavak által mélyül a csend.

Biegelbauer Pál

BOLDOGSÁG

A lelkemben akarom keresni a boldogságot, minden nap egyre jobban és jobban; és egyre kevésbé és kevésbé az anyagi élvezetekben!
YOGANANDA

 

2021. április 29., csütörtök

MINDEN DOLGOK MOZGÁSA

 

A cselekvés lényeges, de kimerítő,
És csak a felszínen jelentős.
A nap végén vonulj vissza a Taóba.
A visszatérés megújít.

Minden nap tevékeny. Találkozóról találkozóra rohanunk, mindenfélével készülődünk a jövőre. Ezek a ténykedések fontosak, de nem csak belőlük áll az élet. Még ha foglalkozunk is velük, emlékezzünk arra, hogy minden emberi vállalkozás átmeneti és időleges.

Nem engedhetjük meg, hogy az elért eredmények elválasszanak a világ valódi történéseitől. Elengedhetetlen, hogy visszavonuljunk, és eltöprengjünk a nap eseményein, majd nekigyürkőzzünk utunk folytatásának. Semmi szükség templomba, szent helyre vagy különleges helyiségbe vonulnunk. Nincs szükségünk szertartásokra sem. Mindössze forduljunk természetes módon BEFELÉ. Ezért emlegetik a Tao követői a visszatérést. Felismerik a cselekvés életbeli szükségességét, de felismerik a Taóhoz való visszatérés szükségességét is. A Taóban van minden dolgok forrása, és ugyanabban a forrásban találja meg az ember a megújulást, amivel tovább kell lépnie az életben. Ez a forrás és a cselekvés közti oda-vissza mozgás minden dolgok mozgása.

TENGMINGTAO

IGAZI BOLDOGSÁG

 

Igazi boldogság csak akkor lesz osztályrészed, amikor akaratodat lelked megkülönböztető józansága vezeti, hogy a jót válaszd a rossz helyett - mindenkor és mindig, mert valóban a jót akarod, saját magáért. Csak akkor leszel valóban szabad!
YOGANANDA

2021. április 28., szerda

GONDTALANSÁG

Két vadkacsa fészkel a tóparti fűben.
Mindkettő szárnyán ragyogó bíbor szegély.
A víz élelmet, fürdőt, játszóteret ad nekik,
Mi szükségük lenne tudományos képzésre?

Az állatoknak nem kell iskolába járniuk. Hosszas eligazítás nélkül is tökéletesek. Ösztönösen és a példák alapján tudják, mit kell tenniük. A Tao mindig rendelkezésükre áll. Élteti és táplálja őket. Nincs szükségük rá, hogy különösebben figyeljenek a Taóra, vagy hogy tanulmányozzák: nincs racionális tudatosságuk, ami elválasztaná őket a Taótól.

Csak az ember válik le állandóan róla. Ezért van szükségünk ismételt integrációra. Ha képesek volnánk túllépni az akadályozó én-érzékelésen, akkor éppen olyan állandó és gondtalan módon ismernénk a Taót, mint a vadkacsák.

,,Felejtsd el a tanulást" - tanácsolják a követők, de azt nem fűzik hozzá, hogy előbb tanulnod kell valamit ahhoz, hogy elfelejthesd. Ha mentesülnél a tudás súlyától, akkor vissza kellene térned a mély intuivitás állapotába. Ez nem azonos a puszta önzéssel - amikor azt teszed, amihez kedved van -, mert ott a tetteidet inkább a vágyak, a rögeszmék, a kényszerek, és szokások diktálnák, mint bármi természetes. Csak a spirituális képzés szűrőjén keresztül éred el a mély intuíció talaját és a szabadságot, amit az lehetővé tesz.

TENG MING-TAO

ÖRÖM

 

Ne hidd, hogy egy kis csendes öröm már elegendő. A boldogság sokkal több ennél! Például, tegyük fel, azzal büntetnek, hogy nem engednek aludni, mikor pedig igen-nagy szükséged lenne a pihenésre. Hosszú idő után valaki mégis azt mondja: Hát jó, most már alhatsz. Képzeld el azt az örömöt, amit ebben az esetben közvetlenül álomba merülésed előtt éreznél. És ezt - szorozd meg egymillióval! De még így sem írható le az a boldogság, amit Istennel való eggyé válásodkor érzel!
 
YOGANANDA

2021. április 27., kedd

EGYÜTTÉRZÉS

Miután megpillantottad Isten arcát,
Ugyanazt az arcot látod majd mindenkin, akivel találkozol.

Az igazi Istennek nincs arca. Az igazi Taónak nincs neve. Addig azonban nem azonosíthatjuk ez alapján, amíg nem jutottunk a felismerés igen magas szintjére. Addig az arcképes istenek és az elnevezett Tao még mindig érdemesebb a tiszteletünkre és a tanulmányainkra, mint a világ illúziói.

Hosszú és őszinte képzéssel megláthatjuk Isten arcát. A szentség nem a tudományos objektivitásról szól, hanem az élet valódi természetének mély és tiszta felismeréséről. Istenedhez egészen másképp viszonyulsz majd, mint bárki más istenéhez - ami az isteniséggel kapcsolatos saját megértésedet tükrözi. Ha a tapasztalatod különbözik is a többiekétől, az nem érvényteleníti a te isten-felfogásodat. Nem kételkedsz, miután láttál.

Isten megismerése az együttérzés forrása az életünkben. Felismerjük, hogy elkülönülésünk a többiektől mesterséges. Sem másoktól, sem a Taótól nem különülünk el. Csakis saját egoizmusunk miatt határozzuk meg magunkat egyedi egyénként. Valójában Isten közvetlen tapasztalása az élet végső egyetemességének közvetlen tapasztalása. Ha lehetővé tesszük gondolkodásunk megváltoztatását, akkor megértjük a dolgokkal való lényegi egységünket. Milyen tehát Isten? Ha már láttad, az ő arcát látod majd mindenkin, akivel találkozol.

TENG MING-TAO

BOLDOGSÁGOD POHARA

Ahelyett, hogy a magad boldogságáért dolgoznál, igyekezz fáradhatatlanul másokat boldoggá tenni. Mások szellemi, lelki vagy anyagi boldogságának szolgálatában felfedezed, hogy saját boldogságigényed is kielégült. Ha megfeledkezel magadról mások szolgálatában, - anélkül, hogy keresnéd - a magad boldogság-pohara is megtelik.
 
YOGANANDA


2021. április 26., hétfő

PONTOSSÁG

 

Tudatosítsd, hogy minden lépés számít.
Válaszd ki a célt, és találd el.
A tökéletes összpontosítás
Erőfeszítés nélküli folyamatosság.

A szellemi élet összpontosított cselekvést igényel. Gyors reflexeket, precíz időzítést és tengernyi szakértelmet. A Tao követői ezért keverik az önfejlesztő gyakorlataikat: azt a képességet keresik, hogy azt tehessék, amit akarnak.
 
Az életed napról napra rövidül. Tudatosítsd, hogy minden lépés számít. Az a legfontosabb, hogy amit elképzelsz, a lehető leggyorsabban valósítsd meg. Amint az megvan, érdeklődésednek az a területe elveszti töltését, és elindulhatsz valami más felé. Ha nem veszel részt cselekvőn ezekben a folyamatokban, sosem elégítheted ki a lelked megfelelő területeit, és a felébredés nem érlelődhet meg benned.

Néhányan bizonygatják, hogy a vágyaknak sosincs vége, ezért el kell vágnunk a törekvéseinket. Ez azonban nem foglalkozik az elégedettség szükségességével. Megelégedésre van szükségünk abban, amit teszünk ahhoz, hogy jól érezhessük magunkat. Ha letörjük az ambíciónkat, akkor soha semmit nem fogunk elérni, és a vágyaink kielégítetlenül maradnak. Ez csak frusztrációt, bizonytalanságot és gyávaságot ültet a szívünkbe. Ezért ahhoz, hogy a Taót követhessük, egy vadász pontosságával be kell cserkésznünk a belső vágyainkat, hogy kisüthessük mindet.

TENG MING-TAO

MEDIT - ÁLDÁS

 

Egy erős elhatározás, hogy boldog akarsz lenni - segíteni fog. Ne várd a körülmények megváltozását, mert helytelen az a gondolkodásmód, hogy a baj a körülményekben van. Ne tedd a boldogtalanságot szokásoddá, mert így magadat és környezetedet is befolyásolod. Számodra és mások számára is az az áldás, ha boldog vagy. Ha boldogságod van, mindened van; boldognak lenni annyi, mint Istennel egybehangoltnak lenni. Az a képesség, hogy boldog lehess, a meditálás által bontakozik ki.
 
YOGANANDA

2021. április 25., vasárnap

TEMETÉS


Ütött-kopott fekete halottaskocsi,
A sírásók a cigarettájukat babrálják.
Némelyik rokon sír, mások unatkoznak,
S van, aki csak magára gondol.
A megrendelt zenekar hamisan játszik.
Még a halálban sem találunk összhangot.

Ha közelebbről megnézel egy halottat, igazán láthatod a lelkét? Maradt ott valami abból az emberből, akit ismertél? Nem. Csak egy test, ami még csak nem is tűnik ismerősnek - bármi élteti is az embert, az már eltávozott. Elrepültek a mennybe? Vagy továbbléptek valamilyen átalakulási folyamatban? Nem tudom. A halál utáni eseményekkel kapcsolatos elméletek csak találgatások.

A temetés a hátramaradottaknak szól. Szertartás nekünk, hogy felfoghassuk, mi történt. Az ember időnként eltűnődik, hogy az, aki sír, magát sajnálja-, félti-e, vagy az elhunyt iránti együttérzésből kesereg.

Egész életünkben az egyesülést keressük. Megpróbálunk a szüleink kedvére tenni, igyekszünk jól teljesíteni tanáraink és a társadalom előtt, megpróbálunk szerelmesedni és megházasodni. Képzőművészet, zene és meditáció révén tapogatjuk az egyetemest. Mind eközben az egész életünk, minden kísérletünk hasadt. Az egyetértés és a harmónia ritka vendégünk. Hogy meddig maradnak, és milyen minőségben, azt csak az elszántságunk dönti el. Amint az elménk utat enged, már nem tartogathatjuk azokat a kapcsolatokat, amikhez ragaszkodunk.

Ne várd a halált, hogy megoldja a nehézségeidet! Addig tedd, amit kell, amíg élsz!

TENG MING-TAO

BOLDOGSÁG

 

Megvan a képességed, hogy kárt okozz magadnak, vagy javadra használd erőidet. Ha nem úgy választasz, hogy boldog légy, senki nem tud boldoggá tenni! Ezért ne hibáztasd Istent! S ha úgy döntesz, hogy boldog akarsz lenni, senki nem tehet boldogtalanná. Magunk tesszük életünket azzá, ami!

YOGANANDA 

2021. április 24., szombat

HOSSZÚ ÉLET

Szemlélődj reggel.
Gyomlálj délután.
A nap munkája és öröme
A teljes utazás része.

Ha minden, amit akarsz, a szellemi felébredés, az nem túl nehéz. Egy átlagos képességű ember egy jó mester irányításával tucat év alatt megkaphatja. Ez rövidebb, mint ami egy jó zenész, sportoló vagy művész képzéséhez kell. A nyugdíjért pedig jóval többet kell dolgoznia az embernek. Ha szerencsédre megtaláltad a megfelelő embert, akkor viszonylag rövid idő alatt sikerrel járhatsz.

De mi lesz azután, ha megszerezted? Sokan akkora hangsúlyt helyeznek a megszabadulásra, hogy elfeledkeznek a mindennapokba illesztéséről. Ami tényleg számít, hogy járjuk a Taót, éljünk egészségesen, amíg eljön a távozásunk ideje. A szellemi felébredés lényeges, de nem minden.

Az éhező fejébe az élelmen kívül nem sok gondolat fér. Aki a szellemiekre éhes, hasonlóképpen csak a felébredésre képes gondolni. Az akinek van élelme, már képes azt a megfelelő helyre tenni, ugyanígy rendezheti megfelelő perspektívába a gondolatait a megértéssel rendelkező. A Tao követői éppen ezért nem tekintik a megvilágosodást végső céljuknak. Számukra a felébredés eszköz, nem a vég. Az életre helyezik a hangsúlyt. A hosszú-élet kifejezést emlegetik, nem mintha örökké akarnának élni, hanem mert eltökélten a jó életvitelre törekszenek, amíg élnek.

TENGMINGTAO

ISTEN MOSOLYA RAJTAD

 

A Végtelen Isten mosolyának kell rezegnie mosolyodban. Engedd, hogy mosolyodat Isten szeretetének szellője lopja bele az emberek szívébe. Az ő lobogása hatással lesz mindenkire.
 
YOGANANDA

2021. április 23., péntek

A BOLDOGSÁG FELTÉTELEI

A boldogság bizonyos mértékben függ a külső feltételektől, azonban nagyobb mértékben függ a lelki beállítódástól. Ahhoz, hogy az ember boldog lehessen, általában szüksége van jó egészségre, kiegyensúlyozott gondolkodásra, sikeres életre, becsületes munkára, hálás szívre - de mindenek fölött arra, hogy rendelkezzék Isten bölcsességével, Isten ismeretével.
 
YOGANANDA

 

2021. április 22., csütörtök

BOLDOGTALANSÁG

Jegyezd meg, hogy amikor boldogtalannak érzed magad, az általában azért van, mert nem képzeled el elég intenzíven azokat a nagy feladatokat, amelyeket életeddel ki akarsz fejezni, meg akarsz valósítani életedben; nem alkalmazod elég állhatatosan akaraterődet, teremtő képességedet és türelmedet - hogy álmaidat valóra válthasd.
 
YOGANANDA

2021. április 21., szerda

ÉLET-ÁTALAKÍTÓ FÉNY

 Istenem, szerencsétlenség idején is hallom a hangodat: “A védelmem napfénye egyformán árad rád a legragyogóbb és a legsötétebb óráidban is. Légy eltelve hittel, és mosolyogj! A szomorúság vétek a Szellem boldog természete ellen. Engedd élet-átalakító fényemet megjelenni a mosoly áttetsző látványán keresztül. A boldogság megélése által cselekszenek kedvemre gyermekeim".

YOGANANDA 

2021. április 20., kedd

GYAKOROLJ!

 

Fáradtan nyitom ki az imakönyvemet,
Egy szent szépiaképe néz rám a borostyán lapról,
Lángoló fekete szanszkrit, különös szótagok,
Intonálok, kántálok, ismételek.
Számolom a fogadalmakat a gyöngyszemeken:
Minden elhatározás megkövesedett inspiráció.

Vannak napok, amikor az ember elszakad a Taótól, nem érdekli az áhítat, minden kiüresedettnek tűnik. Eltűnik a szellemi áldás, a mély felismerés, és az összefonódás az univerzum ritmusával. Csak kötelesség, forma és merev fegyelem marad. Próbálhat emlékezni küldetésének okára, a múlt vívmányaira, bizonygathatja céljait, és még mindig semmi lelkesedés a gyakorláshoz. Mi ilyenkor a teendő?

Egyszer-egyszer kihagyhatunk ezt-azt egy napra. Ha dühös vagy, nagy a teher, vagy megbetegedtél, akkor a legjobb, ha inkább pihensz. Ám, ha fogadalmat tettél, ha csak lustaság vagy nemtörődömség vezet, akkor fegyelmezd magad, és gyakorolj, még ha csak a mozdulatokat ismételed is. Az esetek felében legalább valami jelentős megy végbe. Máskor pedig a forma önmagában is jó gyakorlat. Hatalmas lendületet ad, ami a későbbiekben fejti ki hatását.

TENGMINGTAO

TUDATOS ERŐFESZÍTÉS

 

A siker felső-tudati törvénye az ember imája következtében és az Úr mindenhatóságának megértése által lép működésbe. Ne hagyd abba tudatos erőfeszítéseidet, a saját természetes képességeidre való támaszkodást, ám kérj isteni segítséget mindenhez, amit teszel.
 
YOGANANDA

2021. április 19., hétfő

CSAK HIVATKOZÁS

 


Nagyra tartjuk a homályosan szóló bölcset.
Kerüljük viszont, aki fegyelmet hirdet.
Előbbi szavait kedved szerint értelmezed,
Utóbbira megorrolsz, mondván, kegyetlen.

Nem szerencsés, hogy a bölcsek szavaira szorulunk. Bár lényegesek a szellemi utunk kezdetén, gondokat okozhatnak, mivel értelmeznünk kell azokat. Mivel a szavak tökéletlenek, minden nemzedék újraírja önmagát.

Az emberek szeretik a titokzatosságot, különösen a vallások terén A homályos szavakat úgy értelmezhetik, ahogy nekik tetszik. Ha nem elégedettek az adott tanítás nekik szóló részeivel, keresnek rajta kiskaput, ezért van annyi tekintély, iskola és szekta.

Nem véletlen, hogy a legnagyobb bölcsek már mind halottak. Már nem javíthatják ki téves megállapításainkat, nem változtathatnak a tanításainkon, még hibákat sem követhetnek el, amik aláásnák a nagyrabecsülésünket. Krisztus, Mohamed, Buddha, Lao-ce - közülünk hányan odaadóak valójában az általuk képviselt bölcsességek iránt? Vagy pusztán képernyőink ők, amelyekre a saját képzelgéseinket, ötleteinket vetítjük?
Fontos, hogy töltsünk időt egy élő tanítóval, aki kijavíthatja a hibáinkat, és fegyelemre nevelhet. Egy efféle tanulmány célja viszont nem egy újfajta ortodoxia. Éppen inkább a függetlenedés. Minden tanítás pusztán hivatkozás. Az igazi tapasztalatra saját életünket élve teszünk szert. Akkor pedig még a legszentebb szavak is csak szavak.

TENG MING-TAO

FORDULJ EL MINDENTŐL

 

Egyetlen válasz kielégíti minden kérdésedet. Fordulj Istenhez, és töltsd meg tudatodat Isten tökéletessége megismerésének vágyával. Cseréld fel gyengeségeidet méltó elgondolásokkal Isten erejének imádására. Fölösleges Istennek magyarázkodnod, hiszen ő tudja, mire van szükséged - még mielőtt megszólalnál; és kész annál többet adni, mint amennyit kérsz. Amikor meditálsz, fordulj el mindentől, egyetlen gondolatod az isteni jelenlétbe merülés legyen. Ily módon válhatsz befogadóvá.
 
GYANAMATA

2021. április 18., vasárnap

A TE ÖRÖMÖDET

Az ima legjobb módja ez: “Uram, tégy engem boldoggá azáltal, hogy tudomásom legyen Rólad! Szabadíts meg minden földi vágytól, és mindenek felett add nekem a Te örömödet, mely túléli bennem az élet minden boldog és szomorú tapasztalatát.”
 
YOGANANDA

 

2021. április 17., szombat

EGYEDÜL ŐUTÁNA

 

Ha csak egyszer is sikerült elérned, hogy az Úr megtörje hallgatását, azontúl gyakran fog beszélni veled. Kezdetben ez nagyon nehéz. Nem könnyű megismerkedned Istennel, mert előbb bizonyos akar lenni abban, hogy valóban meg akarod ismerni őt. Próbának teszi ki hívőjét, hogy lássa, az valóban őt óhajtja-e, vagy más valamit. Mindaddig nem fog beszélni veled, míg be nem bizonyítod, hogy szívedben nem rejtőzik más vágyakozás. Miért tárná fel magát előtted, ha szíved csupán ajándékai után vágyik, nem egyedül őutána?

YOGANANDA 

2021. április 16., péntek

KÉS-en-LÉT

 

A kés csak akkor tartja meg az élét,
Ha élezik, és megfelelően vágnak vele.
A harcos erénye a készültség.
A bölcsé a tudatosság.

Ebben az életben akkora a versengés, annyi a kihívás, hogy állandó készenlétben kell lennünk a naponta záporozó problémák és konfliktusok kezelésére. A Tao követői ezért egyesítik a harcos és a bölcs útját. Egyaránt akarják a harcos bátorságát és felkészültségét, valamint a bölcs ragyogó észlelését. Elszántan dolgoznak nap mint nap jellemük fenntartásán és fejlesztésén. De hogyan tarthatjuk fenn élességünket anélkül, hogy eltompulnánk?

Van egy mese egy királyról, aki elbűvölten figyelte a hentesét, ahogy a mester szinte erőfeszítés nélkül darabolt fel egy ökröt, úgy hogy a kése teljesen éles maradt. Tanulni akarván, megkérdezte szolgáját, aki elmondta a titkát: a kését csak az izmok közé szúrja, így a természetes illesztései mentén szeli fel a tetemet. Ezért míg egy közönséges hentes naponta élezte a kését, neki elég volt évente egyszer.

Ebből megtanulhatjuk, hogy mindenekelőtt magunkat kell élesre köszörülnünk, de tehetségünk helyes használata is egyformán lényeges. Emlékezzünk, hogy a napi teendők alapvonalai és varratai mentén cselekedjünk, ekkor senki és semmi nem állhatja utunkat sokáig.

TENGMINGTAO

LEGYEN ERŐTELJES

 

Az Úr felé indított kérdésed, melyben választ kérsz, legyen mindig erőteljes. Egy gyönge hittel mondott ima elégtelen. Ha mély hittel elhatározod bensődben: “Isten fog velem beszélni!” - és ha ettől a hitedtől akkor sem térsz el, ha hosszú évek óta vársz válaszára, de kitartasz bármeddig, és változatlanul hiszel benne, egy napon válaszolni fog!
 
YOGANANDA

2021. április 15., csütörtök

A SZEM


A kéz nem csak markol, de ad is.
A száj nem csak ízlel, hanem beszél.
Az orr szimatol, és lélegzik is.
A szem lát, ugyanakkor mutat.
A fül fülel, és egyensúlyt tart.

A kezünk önzetlenségre tanít.
A szánk köszönésre oktat szóban és dalban.
Az orr arra int, hogy tanuljunk a környezetünktől.
A szem arra, hogy mutassunk őszinteséget és együttérzést.
A fülünk pedig az egyensúly csínját-bínját kutatja.

Valamennyi részünk ad és befogad. A viszonosság elvén működnek, ami eredendő tulajdonságuk. Ha az érzékszerveink ilyen nemesek, nem kéne nekünk is?

Egy elkötelezett ember olyan belső erőt és karizmát sugározhat, ami a hétköznapi szem számára láthatatlan. Tudományosan azt hisszük, hogy a szem csak szem, egy szerv, tapasztalatból viszont tudjuk, hogy a szem a lélek virtuális ablaka. Ahhoz, hogy jellemünket hasonlóképpen elmélyítsük, természetünk eredendő nemességének megfelelően kell élnünk. Érzékszerveink nem csak információ gyűjtő részlegek, hanem kifejezési csatornák is egyben.

TENGMINGTAO

AZT MONDTA ISTEN

 

A kápolnában térdeltem imádkozva, és arra gondolva, ami várható volt életemben, és az nyugtalanított. Tudtam, hogy Istennek nincs szándékában megóvni engem attól a tapasztalattól. Az, ezekben a pillanatokban már útban is volt felém. Ám hirtelen azt mondta Isten, hogy meghallgatja imámat, amire ezt válaszoltam: “Uram, ne a körülményeket változtasd meg életemben, hanem engem alakíts azokhoz.”
 
YOGANANDA

2021. április 14., szerda

BEFELÉ NÉZNI

A külső szem
Nem láthatja önmagát.
A belső szem
Önmaga tükörképe.

Amikor nézünk, megannyi dolgot láthatunk, de tükör nélkül nem láthatjuk a szemünket. Nem szoktunk hozzá a belső vizsgálathoz. Bár a Tao követői azt mondják, hogy ha öntudatosságot akarunk, nézzünk befelé, összezavarodhatunk, ha a fizikai látásnál megszokott módon próbálunk befelé nézni.

Ezért fontos mielőbb tisztázni a különbségeket. Ne próbáld a fizikai látásnál szokásos módon vizsgálni, megérteni önmagad. Belső látásoddal nézz befelé.

A különböző kultúrák emberei évszázadok óta utaltak erre a ,”tudati szemre”, vagy “belső szemre”, avagy ,”harmadik szemre”. Ezek mind azt mutatják, hogy a befelé tekintésnek van egy teljesen eltérő módja. Meditációban fontos ennek a belső vizsgálati módnak a felfedezése és alkalmazása. Túl kell lépnünk a gondolatokon, a vizualizáción, a képzeleten és ténylegesen meg kell nyitnunk elménk egy olyan részét, amit a legtöbb ember parlagon hagy. Ennek a belső szemnek megvan a helye is, mélyen eltemetve az agyban. Amikor megnyílik, sokkal finomabb tapasztalatok érzékelését teszi lehetővé, mint amiket fizikai állapotunkban észlelhetünk. Talán a nézés és látás félrevezető fogalmak. Nem szükségképpen “látunk” képeket ezzel a belső szemmel: közvetlen tudatosságot nyerünk, ami túl van a képi világon.

TENGMINGTAO