oldalak

2021. április 2., péntek

VISSZATEKINTÉS

 

Tíz évig dolgozhatnál egy mester mellett
Próbálva kideríteni, hogy a tanításai igazak-e.

De mindössze ennyit tanulhatsz:
A magad életét kell élned.

Amikor belekezdünk egy spirituális rendszer tanulmányozásába, a mesterek sok abszolút érvényű állítással szolgálhatnak. Ezeket azonban fogadjuk fenntartásokkal: mindet teszteljük, és igazoljuk, mielőtt hinni kezdenénk benne. Ki lehetünk téve mindenféle ezoterikus ismeretnek, de csak azzal törődjünk, hogy mi magunk tudjuk-e működtetni azokat.

Eljuthatunk olyan közbenső pontra, ahol rájöhetünk, hogy bizonyos módszerek még jobban működnek, mint ahogy az írásokban áll. Ezeknek a felfedezéseknek a fényében megállapíthatjuk, hogy az élet éppen olyan tüskés és problémás marad, mint amilyen addig volt. Azt jelentené mindez, hogy a Tao tanulmányozása haszontalan? Nem. Mindössze arra utal, hogy eladdig jártasságot tanultunk. Térjünk hát vissza az életbe, és folytassuk, amíg el nem ér a vég.

Amikor visszanézel, és felismered, hogy olyan mélyen belemerültél a tanításokba, hogy azok már szokásként beépültek a mindennapjaidba, akkor ez nem a tanulmányozott rendszer elvetésének az ideje. Hanem a tanultak alkalmazásának. Fejezd ki önmagad, cselekedj a világban, teremts új körülményeket magad és mások számára. A hosszú időn át érlelt szakértelem csak ekkor nyer értéket.

TENGMINGTAO

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése