oldalak

2021. április 16., péntek

KÉS-en-LÉT

 

A kés csak akkor tartja meg az élét,
Ha élezik, és megfelelően vágnak vele.
A harcos erénye a készültség.
A bölcsé a tudatosság.

Ebben az életben akkora a versengés, annyi a kihívás, hogy állandó készenlétben kell lennünk a naponta záporozó problémák és konfliktusok kezelésére. A Tao követői ezért egyesítik a harcos és a bölcs útját. Egyaránt akarják a harcos bátorságát és felkészültségét, valamint a bölcs ragyogó észlelését. Elszántan dolgoznak nap mint nap jellemük fenntartásán és fejlesztésén. De hogyan tarthatjuk fenn élességünket anélkül, hogy eltompulnánk?

Van egy mese egy királyról, aki elbűvölten figyelte a hentesét, ahogy a mester szinte erőfeszítés nélkül darabolt fel egy ökröt, úgy hogy a kése teljesen éles maradt. Tanulni akarván, megkérdezte szolgáját, aki elmondta a titkát: a kését csak az izmok közé szúrja, így a természetes illesztései mentén szeli fel a tetemet. Ezért míg egy közönséges hentes naponta élezte a kését, neki elég volt évente egyszer.

Ebből megtanulhatjuk, hogy mindenekelőtt magunkat kell élesre köszörülnünk, de tehetségünk helyes használata is egyformán lényeges. Emlékezzünk, hogy a napi teendők alapvonalai és varratai mentén cselekedjünk, ekkor senki és semmi nem állhatja utunkat sokáig.

TENGMINGTAO

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése