oldalak

2021. április 24., szombat

HOSSZÚ ÉLET

Szemlélődj reggel.
Gyomlálj délután.
A nap munkája és öröme
A teljes utazás része.

Ha minden, amit akarsz, a szellemi felébredés, az nem túl nehéz. Egy átlagos képességű ember egy jó mester irányításával tucat év alatt megkaphatja. Ez rövidebb, mint ami egy jó zenész, sportoló vagy művész képzéséhez kell. A nyugdíjért pedig jóval többet kell dolgoznia az embernek. Ha szerencsédre megtaláltad a megfelelő embert, akkor viszonylag rövid idő alatt sikerrel járhatsz.

De mi lesz azután, ha megszerezted? Sokan akkora hangsúlyt helyeznek a megszabadulásra, hogy elfeledkeznek a mindennapokba illesztéséről. Ami tényleg számít, hogy járjuk a Taót, éljünk egészségesen, amíg eljön a távozásunk ideje. A szellemi felébredés lényeges, de nem minden.

Az éhező fejébe az élelmen kívül nem sok gondolat fér. Aki a szellemiekre éhes, hasonlóképpen csak a felébredésre képes gondolni. Az akinek van élelme, már képes azt a megfelelő helyre tenni, ugyanígy rendezheti megfelelő perspektívába a gondolatait a megértéssel rendelkező. A Tao követői éppen ezért nem tekintik a megvilágosodást végső céljuknak. Számukra a felébredés eszköz, nem a vég. Az életre helyezik a hangsúlyt. A hosszú-élet kifejezést emlegetik, nem mintha örökké akarnának élni, hanem mert eltökélten a jó életvitelre törekszenek, amíg élnek.

TENGMINGTAO

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése