oldalak

2021. április 28., szerda

GONDTALANSÁG

Két vadkacsa fészkel a tóparti fűben.
Mindkettő szárnyán ragyogó bíbor szegély.
A víz élelmet, fürdőt, játszóteret ad nekik,
Mi szükségük lenne tudományos képzésre?

Az állatoknak nem kell iskolába járniuk. Hosszas eligazítás nélkül is tökéletesek. Ösztönösen és a példák alapján tudják, mit kell tenniük. A Tao mindig rendelkezésükre áll. Élteti és táplálja őket. Nincs szükségük rá, hogy különösebben figyeljenek a Taóra, vagy hogy tanulmányozzák: nincs racionális tudatosságuk, ami elválasztaná őket a Taótól.

Csak az ember válik le állandóan róla. Ezért van szükségünk ismételt integrációra. Ha képesek volnánk túllépni az akadályozó én-érzékelésen, akkor éppen olyan állandó és gondtalan módon ismernénk a Taót, mint a vadkacsák.

,,Felejtsd el a tanulást" - tanácsolják a követők, de azt nem fűzik hozzá, hogy előbb tanulnod kell valamit ahhoz, hogy elfelejthesd. Ha mentesülnél a tudás súlyától, akkor vissza kellene térned a mély intuivitás állapotába. Ez nem azonos a puszta önzéssel - amikor azt teszed, amihez kedved van -, mert ott a tetteidet inkább a vágyak, a rögeszmék, a kényszerek, és szokások diktálnák, mint bármi természetes. Csak a spirituális képzés szűrőjén keresztül éred el a mély intuíció talaját és a szabadságot, amit az lehetővé tesz.

TENG MING-TAO

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése