oldalak

2021. április 12., hétfő

ÁLOM ÉS KÉPZELET

 

A képzelet sápatag és törékeny,
Az álmok hamis valója fogva tart.
A képzelet hidakat emelhet,
Az álmok megtéveszthetnek.

Az álombeli tapasztalatok gyakran mélyen magukkal ragadhatnak. A rémálmokból reszketve, csatakosan ébredünk. A kéjes álmok bizsergős vágyakat hagynak hátra. Bizonyos álmok gyógyító hatásúak, amelyben az elménk kijavítja és beállítja önmagát. Ám igy sem számítanak, ezeknek az álmoknak semmi közük az ébrenléti világunk objektív valóságához.

A képzelet szintén mentális tevékenység. Módszer, amellyel gondolatainkat hihető képekbe vetítjük, amit azután szemlélünk és alakítunk. Játszhatunk a képzelettel, hogy alkotó tervek fejlesztésére inspiráljon.

Mind a képzelet, mind az álom, az elme hasonló aktivitásával jár, különbözik viszont a lehetséges tudatos részvétel szintje. Az álmok esetében a racionalitás és a tudatosság teljesen felfüggesztődik, ezért elég keveset vagy egyáltalán nem is alakíthatunk rajtuk. Nincs mód az irányításukra. Ellenben a képzelet olyan eszköz, amellyel megváltoztathatjuk az életünket - jobbá, kreatívabbá tehetjük. Ha együttműködünk vele, olyan dolgokat érhetünk el, “amelyekről álmunkban sem gondoltuk volna, hogy lehetségesek".

TENGMINGTAO

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése