oldalak

2021. április 27., kedd

EGYÜTTÉRZÉS

Miután megpillantottad Isten arcát,
Ugyanazt az arcot látod majd mindenkin, akivel találkozol.

Az igazi Istennek nincs arca. Az igazi Taónak nincs neve. Addig azonban nem azonosíthatjuk ez alapján, amíg nem jutottunk a felismerés igen magas szintjére. Addig az arcképes istenek és az elnevezett Tao még mindig érdemesebb a tiszteletünkre és a tanulmányainkra, mint a világ illúziói.

Hosszú és őszinte képzéssel megláthatjuk Isten arcát. A szentség nem a tudományos objektivitásról szól, hanem az élet valódi természetének mély és tiszta felismeréséről. Istenedhez egészen másképp viszonyulsz majd, mint bárki más istenéhez - ami az isteniséggel kapcsolatos saját megértésedet tükrözi. Ha a tapasztalatod különbözik is a többiekétől, az nem érvényteleníti a te isten-felfogásodat. Nem kételkedsz, miután láttál.

Isten megismerése az együttérzés forrása az életünkben. Felismerjük, hogy elkülönülésünk a többiektől mesterséges. Sem másoktól, sem a Taótól nem különülünk el. Csakis saját egoizmusunk miatt határozzuk meg magunkat egyedi egyénként. Valójában Isten közvetlen tapasztalása az élet végső egyetemességének közvetlen tapasztalása. Ha lehetővé tesszük gondolkodásunk megváltoztatását, akkor megértjük a dolgokkal való lényegi egységünket. Milyen tehát Isten? Ha már láttad, az ő arcát látod majd mindenkin, akivel találkozol.

TENG MING-TAO

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése